gototopgototop
sreda, 23. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zahvalnost na principijelnoj podršci Azerbejdzana teritorijalnom integritetu Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic azer_bilateralaPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, na marginama Ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja koji se održava u Bakuu, imao je bilateralni sastanak sa domaćinom skupa – ministrom inostranih poslova Azerbejdzana Elmarom Mamadjarovim.

Obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi na visokom nivou i da treba nastaviti saradnju na svim poljima. Takođe, pozitivno je ocenjena saradnja u međunarodnim organizacijama.

Ministar Dačić zahvalio je ministru Mamadjarovu na principijelnoj podršci Azerbejdzana teritorijalnom integritetu Srbije i postavljanju u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, a posebno na podršci prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane članica međunarodnih organizacija.

Na interesovanje sagovornika, ministar Dačić je informisao o situaciji na KiM i nedavnom pokušaju tzv. Kosova da postane članica Interpola koji se završio povlačenjem zahteva.

Šef diplomatije Azerbedzana je informisao ministra Dačića o aktivnostima Azerbejdzana kao predsedavajućeg Pokretu nesvrstanih zemalja istakavši da na Samitu očekuju učešće 158 država, uključujući sve članice Pokreta nesvrstanih.

Na današšnjem sastanku razgovarano je i o mogućnosti zajedničkog organizovanja Ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 2021. godine, povodom 60. godišnjice osnivanja Pokreta i održavanja Prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja.
Ključne reči: Azerbejdžan Ivica Dačić