gototopgototop
ponedeljak, 04. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na otkrivanju biste Jevgenija Primakova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Bista Primakov_nov_2019Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Ruskom domu svečanom otkrivanju biste bivšeg ruskog premijera i ministra spoljnih poslova Jevgenija Primakova (1929-2015) koja je održana povodom obeležavanja 90 godina od rođenja tog ruskog i sovjetskog državnika.

Bistu su otkrili Irina Primakova, udovica bivšeg ruskog premijera, i autor umetničkog dela, ruski vajar Andrej Tirtišnikov, član ruske Akademije umetnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Jevgenij Primakov - ruski političar koji je ostavio neizbrisiv trag u ruskoj i međunarodnoj politici, a da je u Srbiji posebno poznat po „zaokretu iznad Atlantika".

„Danas kada Ruska Federacija slavi Dan narodnog jedinstva, širom naše drage Rusije, proslavlja se i 90 godina od rođenja oca moderne ruske diplomatije, velikog državnika, koji je dalekovidnom politikom trajno upisao svoje ime ne samo u rusku, već svetsku istoriju. Iza sebe ostavio je neizbrisiv trag", rekao je predsednik Vučić.

"Iskreno cenimo šta je Primakov uradio za Rusiju, ali i šta je uradio za Srbiju", naglasio je predsednik Srbije i dodao da je Primakov pomogao Srbiji u borbi za slobodu i da budemo svoj na svome. Poručio je da ga zbog toga srpski narod nikada neće zaboraviti.

Ambasador Ruske Federaciije istakao je da je Jevgenij Primakov mnogo je voleo Srbiju i srpski narod.

„Godine prolaze i svaka još jasnije definiše značaj Primakova kao političara, diplomate, naučnika i velikog humaniste", naglasio je Bocan Harčenko.

Bivši ruski premijer i bliski prijatelj Primakova Sergej Stepašin rekao je da je iako Primakov nije više među živima jedan od najpopularnijih i najpoštovanijih ličnosti u Rusiji.

"Njega vlast nije iskvarila i ostao je veliki čovek", kazao je Stepašin.

Povodom obeležavanja 90. godišnjice rođenja Primakova, u Moskvi je 29.oktobra otkrivena njegova bista pored zgrade Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije.