gototopgototop
utorak, 26. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija pridaje veliku važnost saranji sa OEBS-om
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_OEBSGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na godišnjem prijemu Misije OEBS u Srbiji:

„Ekselencije, dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam se danas obratim i da zahvalim ambasadoru Oriciju i njegovom timu na dosadašnjem uspešnom radu i posvećenosti uspehu aktivnosti Misije.

Republika Srbija pridaje veliku važnost Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, koja je jedan od retkih formata za zajedničko suočavanje sa širokim spektrom postojećih i novih bezbednosnih izazova. Uprkos izvesnim podelama i nepoverenju koje trenutno vlada među nekim državama učesnicama, OEBS je i dalje forum koji omogućava da se sve one okupe za istim stolom i da ravnopravno diskutuju o gorućim pitanjima.

Naša zemlja, kao jedan od ključnih faktora bezbednosti, dugoročne stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu,

pokazala je ovu privrženost OEBS-u i predsedavanjem kojim smo uspešno predvodili Organizaciju tokom 2015. godine.

Od svih 57 država učesnica, jedino Republika Srbija na svojoj teritoriji ima dve misije OEBS. Misiju OEBS na Kosovu i Misiju OEBS u Srbiji, čiji smo gosti danas ovde.

Želeo bih da istaknem da je Republika Srbija veoma zadovoljna saradnjom koju ostvaruje sa Misijom OEBS-a, kroz pružanje tehničke pomoći i ekspertize i smatramo da je podrška koju ovo prisustvo Organizacije pruža našim organima i institucijama izuzetno značajna. S tim u vezi, posebno bih naglasio podršku Misije procesu izrade Medijske strategije, procesima reforme pravosuđa, unutrašnjih poslova i unapređenja izbornog procesa.

U susret predstojećim izborima u Srbiji, a u cilju praćenja primene preporuka i unapređenja izbornog procesa, Vlada Srbije je, 29. avgusta donela odluku o osnivanju Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, kojom predsedava potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Radna grupa razmatra oblasti koje je moguće unaprediti u kratkom roku, kako bi građani imali još bolji izborni proces. Zaključeno je,

takođe, da je Vlada Srbije već dosta uradila tokom prethodnog perioda, posebno u pogledu uređenja biračkog spiska. Na sednici Vlade, održanoj 26. septembra, usvojeno je deset zaključaka Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, kojima se dodatno unapređuje izborni proces u zemlji.

Predstojeći Ministarski sastanak OEBS u Bratislavi, na kome ću i ja učestvovati, biće prilika da se države učesnice Organizacije još jednom okupe na visokom nivou, razmotre sva aktuelna pitanja i donesu odluke koje će trasirati put Organizacije za naredni period.

Republika Srbija ostaje posvećena vrednostima i ciljevima koje zastupa OEBS i nastaviće da bude pouzdan partner u izazovima koji su pred nama. U tom smislu, Srbija će biti iskren partner Misiji OEBS u Srbiji, koji će, kao i do sada, pružati podršku i pomoć.

Na kraju, želeo bih Vama, ambasadore Oricio, da zahvalim na dosadašnjoj saradnji, entuzijazmu i posvećenosti u radu koje je značajno doprinela uspehu Misije, kao i da vam poželim puno uspeha u narednoj godini.

Hvala!"