gototopgototop
četvrtak, 23. januar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić predstavio tromesečni Izveštaj o radu Ministarstva Odboru za spoljne poslove Skupštine Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Odbor sp 2020Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavio je danas na sednici Odbora za spoljne poslove Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova za period od 20. oktobra 2019. do 20. januara 2020. godine.

Tom prilikom, ministar je istakao da je Ministarstvo nastavilo sa angažovanjem na ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije – očuvanju i zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, integraciji u Evropsku uniju, unapređenju saradnje sa državama regiona, najuticajnijim državama i drugim partnerima u međunarodnoj zajednici.

Ministar Dačić je ukazao na najznačajnije aktivnosti u okviru bilateralne i multilateralne saradnje, procesa evropskih integracija i saradnje sa EU u oblasti Zajedničke bezbedonosne i odbrambene politike.

Ministar je istakao da je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet srpskog rukovodstva sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i povlačenje postojećih, kao i sprečavanje pokušaja članstva Kosova u međunarodne organizacije.

Navodeći da su 193 zemlje članice UN-a, ministar je naglasio da je, kada je stupio na dužnost ministra spoljnih poslova, bio iznenađen da Srbija nema diplomatske odnose sa svim članicama Ujedinjenih nacija, što je ocenio kao loše pogotovu u svetlu toga da, s druge strane, Kosovo je sa skoro svim tim zemljama uspostavilo diplomatske odnose.

"Mi smo uspeli da od 15 zemalja pacifičkog regiona, koje su sve priznale Kosovo, da tri zemlje povuku priznanje - Papua Nova Gvineja, Palau i sada u prethodna tri meseca Nauru", kazao je Dačić.

Podsetio je da je ukupno 17 zemalja povuklo ili redefinisalo svoj stav o Kosovu, i kazao da kada se podvuče crta, od kada je započeta akcija povlačenja priznavanja, 113 zemalja priznavalo je nezavisnost tzv. Kosova, a danas 93 zemlje priznaju, 95 zemalja ne priznaje i pet zemalja su u fluktuirajućem statusu. To su Egipat, Peru, Oman, Dominikanska Republika, Gvineja Bisao.

Ističući da će prioritet i u narednom periodu ostati sprečavanje pokušaja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, Dačić je kazao da je zato veoma bitno što nije ušlo u Unesko, Interpol i razne druge organizacije.

"Latentna opasnost postoji da se prijave za članstvo za Savet Evrope. Kosovo za sada nije podnelo kandidaturu za članstvo u Savetu Evrope, ali mi pratimo sve ono što se dešava", dodao je.

Kad je reč o evropskim integracijama, Dačić je naglasio da je zadovoljan kako taj proces teče, ali ne i brzinom i dinamikom tog procesa, što je, kaže, posledica problema koji postoje u samom funkcionisanju EU, ali i toga što je tok i napredak Srbije u EU integracijama vezan za napredak u dijalogu s Prištinom.

Šef srpske diplomatije ocenio je i da je Srbija često talac jednostranih akata i poteza Prištine koja je taksama na srpsku robu blokirala dijalog.

''Dijalog je i dalje blokiran, iako je Srbija konstruktivna i pokušava da bez obzira na provokacije Prištine bude kredibilan partner'''', rekao je Dačić.
On je ponovio reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pitanje taksi i pitanje kampanje za povlačenje priznanja tzv. Kosova nemaju nikakve veze, i dodao da je pristup - da Priština ukine takse, a Beograd prestane s kampanjom - apsolutno neobjašnjiv.

Govoreći o odnosu Srbije s NATO-om, ponovio je da je državna politika zemlje vojna neutralnost, ali da je važno da ima konkretne i partnerske odnose sa alijansom zbog uloge koju NATO ima u regionu, a pre svega kad je u pitanju prisustvo na KiM.
Kad je reč o bezbednosnoj politici, Dačić je kazao da Srbija učestvuje sa 284 pripadnika bezbednosnih snaga i sa procentualnim učešćem žena od 13 odsto u misijama EU i UN.

Nakon rasprave koja je usledila, članovi Odbora prihvatili su Izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za period od 20. oktobra 2019. do 20. januara 2020. godine.Ključne reči: Ivica Dačić