gototopgototop
četvrtak, 27. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Kineskom narodu i Kini želimo da pobede ovu opaku bolest
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACIC KINA_5"Poseta Narodnoj Republici Kini je bila od izuzetnog značaja, jer je Srbija time pokazala da je pravi prijatelj Kine, kako mi to volimo da kažemo – Na muci se poznaju junaci, a u muci, odnosno nevolji se poznaju i pravi prijatelji!

Svi moji sagovornici istakli su da je Kina ponosna na to što ima takvog prijatelja, kao što je Srbija, a sa druge strane Srbija je ponosna što jeste i što može da bude prijatelj Kine. Vođen time u ime Republike Srbije izrazio sam divljenje za sve što Kina radi u borbi protiv ovog virusa.

Sagovornici su me informisali o tome da su postignuti veoma značajni rezultati u zaustavljanju širenja ove epidemije, kao i da je broj izlečenih veći od 20.000, a da je juče broj novih slučajeva van provincije Hubej bio svega pet, što pokazuje da su postignuti značajni koraci u zaustavljanju epidemije.

Mi želimo kineskom narodu da iskažemo divljenje i poštovanje za sve što radi, kao i našu podršku u tome. Uskoro će stići pomoć koju je Vlada Republike Srbije uputila, pre svega u medicinskoj opremi.

Kineskom narodu i Kini želimo da pobede ovu opaku bolest!

Republika Srbija osuđuje sve političke manipulacije ovom epidemijom koje se koriste za širenje antikineske atmosfere u svetu, a naročito u nekim zapadnim zemljama i mislimo da svi treba da se ponašaju upravo suprotno od toga, a to znači da svi daju podršku Kini, zato što je Kina načinom organizacije i odgovornim pristupom ovom problemu mnogo pomogla čitavom svetu nalazeći se na braniku u borbi protiv ove epidemije i pomogla zemljama da se bolje organizuju u slučaju da se taj virus proširi na druge kontinente i regione.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, a kao što znate, naši odnosi su izuzetno dobri, strateškog karaktera.

Preneo sam pozdrave i poruku predsednika Vučića predsedniku Si Djinpingu i njegovu najavu da će on sigurno doći na zasedanje, odnosno samit Kine i CIEZ-a sedamnaest zemalja centralnoistočne Evrope koji treba da bude održan 15. i 16. aprila u Kini. On je jedan od prvih zvaničnika, koji je već najavio siguran dolazak, čime se pokazuje još jednom naše prijateljstvo i solidarnost. Takođe, ministar Vang Ji mi je preneo poruku za predsednika Vučića da je već početak jeseni, odnosno septembar, možda jedan od termina za posetu predsednika Si Djinpinga Srbiji.

Ja sam još jednom izrazio zahvalnost Kini na principijalnoj podršci koju nam pruža vezano za naš teritorijalni integritet i suverenitet, kada je reč o Kosovu i Metohiji, a sa druge strane smo još jednom izrazili podršku politici Kine, odnosno očuvanju i zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kine.

Mislim da je jako važno to što su istakli ministar Vang Ji i ministar Sun Tao da je moja poseta bila prva poseta jednog ministra spoljnih poslova u ovoj specifičnoj situaciji - ta poruka je specifična zbog toga što je i Srbija, kao što je i Kina u najtežim trenutcima za srpski narod za vreme bombardovanja bila prisutna i podnosila žrtve isto kao i Srbi, te smo i mi spremni da budemo solidarni i da dajemo podršku kineskom narodu i rukovodstvu u danima kada je njima teško." – izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić završavajući svoju posetu NR Kini.

Ključne reči: Kina Ivica Dačić