gototopgototop
četvrtak, 05. mart 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na 18. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju
+ larger fontnormal font- Smaller font
0503dacic borisov1Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predvodio je delegaciju Republike Srbije na 18. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koje je održano danas u Kazanju, u Ruskoj Federaciji.

Ministar Dačić učestvuje u radu Međuvladinog komiteta kao kopredsedavajući sa srpske strane, dok sa ruske strane ovu funkciju obavlja potpredsednik Vlade Jurij Borisov.

Nakon zasedanja Međuvladinog komiteta, šef srpske diplomatije čestitao je potpredsedniku Vlade Ruske Federacije Juriju Borisovu na na reizboru i poželeo puno uspeha novoj Vladi Ruske Federacije.

„Odnosi Srbije i Rusije su izvanredni u svim sektorima, počev od političkih odnosa, pa do ekonomije, kulture, obrazovanja.

Naše međusobne odnose karakrerišu redovni sastanci svih funkcionera, od predsednika Vučića i Putina, do premijera, predsednika parlamenata, a za nekoliko nedelja u poseti Srbiji biće i moj durug i kolega, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Postavili smo cilj, a on je da spoljnotrgovinska razmena dođe do 4 milijarde dolara. Prošle godine ona je iznosila 3 milijarde i 560 miliona dolara, dok je 2018. je iznosila 3 milijarde i 60 miliona. Dakle, u odnosu na pretprošlu godinu naša spoljnotrgovinska razmena je uvećana za pola milijarde, odnosno za 16 odsto. Zadovoljni smo tim trendom, ali mislimo da može da bude i veći.

Danas smo razgovarali na dosta važnih tema. Insistirali smo da se ubrza sprovođenje svega onoga što smo dogovorili.

Sledeća sednica Međuvladinog komiteta biće u Srbiji, a ja bih da zahvalim i predsedniku Tatarstana na velikom gostroprimstvu.

Tatarstan ima ogromne potencijale i mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kao što je uspostavljanje saradnje sa Kamazom, naftnom kompanijom i impresioniran sam svim rezultatima u ekonomskoj i svim drugim oblastima koje Tatarstan ima," rekao je šef srpske diplomatije obraćajući se novinarima nakon sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije.