gototopgototop
ponedeljak, 30. novembar 2009. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
MINISTAR PRISUSTVUJE POČETKU USMENE RASPRAVE PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE U HAGU
+ larger fontnormal font- Smaller font

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Beograd, 30. novembar 2009. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić boraviće sutra u Hagu, gde će prisustvovati početku usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u postupku koji se vodi u vezi sa davanjem savetodavnog mišljenja o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počinje 1. decembra i trajaće do 11. decembra 2009. godine.

Pravni tim koji će zastupati interese Republike Srbije govoriće prvi, odmah po otvaranju rasprave. Republika Srbija u ovom postupku tvrdi da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije i ne može biti u skladu s međunarodnim pravom.

Pravne stavove Republike Srbije do sada su u ovom procesu podržali Argentina, Azerbejdžan, Bolivija, Brazil, Venecuela, Iran, Kina, Kipar, Libija, Ruska Federacija, Rumunija, Slovačka i Španija, a očekuje se da tokom usmene rasprave to učine još neke države.

U ime Republike Srbije, uvodno izlaganje će održati ambasador Dušan T. Bataković, a zatim će, u okviru tročasovne debate, pravne argumente izložiti članovi pravnog tima Republike Srbije i eksperti za međunarodno pravo Malkolm Šo, Andreas Cimerman, Marselo Koen, Vladimir Đerić i Saša Obradović.

Ključne reči: saopštenja Vuk Jeremić