gototopgototop
Министарство спољних послова Академија
среда, 14. фебруар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Актуелно
+ larger fontnormal font- Smaller font
14. фебруар 2018.

АМБАСАДОР И ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ДИПЛОМАТСКОЈ АКАДЕМИЈИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици одржао је данас на Дипломатској академији предавање полазницима Основног програма дипломатске обуке 2017/2018 у оквиру предмета „Основи система и политике ЕУ".

Амбасадор С. Фабрици је говорио о Стратегији за земље западног Балкана коју је прошле недеље донела Европска комисија ЕУ, а која најављује кредибилну перспективу проширења и појачану сарадњу ЕУ са западним Балканом.

Нагласио је да се овом Стратегијом потврђује опредељеност ЕУ за улагање у стабилну, јаку и уједињену Европу, која се темељи на заједничким вредностима и даје подршку земљама западног Балкану у даљим корацима на европском путу. У том контексту, говорећи о земљама као кандидатима, самим тим и о Србији, изнео је препоруке стратегије, апострофирао динамику преговора, истакао приоритете као што су владавина права, темељне реформе и добросуседски односи.

Амбасадор Сем Фабрици је подвукао да ће напредак на европском путу бити објективан процес који ће се темељити на конкретним оствареним резултатима сваке од земља западног Балкана.

13. фебруар 2018.


Посета полазникa 7. класе Високих студија безбедности и одбране Министарству спољних послова 

VSBO februar_2018Полазници 7. класе Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) посетили су данас Министарство спољних послова Републике Србије.

Том приликом полазнике су поздравили и одржали предавања вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и заменик помоћника министра спољних послова за ЕУ Дејан Ралевић.

Амбасадор Филиповић је нагласио спољнополитичке приоритете Србије и указао на резултате сарадње наше земље са НАТО-ом кроз Програм Партнерство за мир у оквирима политике војне неутралности, сарадње са ЕУ у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и на ангажман Србије у области контроле наоружања, разоружања и спречавања непролиферације.

Указао је и на спремност Републике Србије да дели одговорност на регионалном, европском и глобалном плану у суочавању са безбедносним изазовима и истакао да је наша замља препозната као извозник безбедности и поуздан партнер на међународном плану, који даје кључан допринос очувању регионалног мира и стабилности, као основног предуслова за економски и други напредак региона у целини.

Заменик помоћника министра спољних послова за ЕУ Дејан Ралевић упознао је полазнике са политичким процесом приступања Србије ЕУ, са најважнијим изазовима и специфичностима са којима се Србија сусреће, као и перспективама у процесу преговора и приступања ЕУ.

Подсетио је да је јануара 2014. године Република Србија формално започела преговоре за приступање ЕУ, да је од укупно 35, до сада отворено 12 преговарачких поглавља, док су два привремено затворена. Чланство у ЕУ, означио је као спољнополитички приоритет Србије и апострофирао позитивне поруке из недавно објављене стратегије за „кредибилно проширење за ЗБ" коју је израдила Европска комисија, као и наша очекивања у вези са тим.

На крају предавања полазници ВСБО су имали прилику да постављају питања и разговарају са предавачима.
11. јануар 2018.

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИВИЦА ДАЧИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ПОЛАЗНИЦИМА ДИПЛОМАТСКЕ АКАДЕМИЈЕ

Ivica_DacicПрви потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одржао је полазницима Дипломатске академије, у оквиру предмета Међународни односи и спољна политика Републике Србије, предавање на тему „Приоритети спољне политике Србије".
Опширније...