gototopgototop
Министарство спољних послова Академија
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дипломатска академија
+ larger fontnormal font- Smaller font
Историографија сведочи да дипломатија и професионална обука дипломатског кадра имају дугу традицију у Србији. Дипломатска служба је од почетка пратила политички и друштвени развој српске државе и са њом делила исту судбину.

Први модеран закон о дипломатској служби донет је 1886. године за време владавине краља Милана. Законом су утврђена правила и услови за ступање у службу, а дипломатски агенти, као и сви други државни чиновници, морали су да имају „нужна знања и способности". Кандидат за дипломатски позив морао је да поседује диплому домаћег или иностраног факултета, да зна француски језик, да положи сложени пријемни испит, а касније и дипломатско-конзуларни испит, којим су проверавана знања и прве стечене дипломатске државничке вештине.

Кроз дипломатску службу и специфично дипломатско школство прошли су многи наши великани, од првих српских дипломата: Јована Дучића, Милана Ракића, Иве Андрића, Милоша Црњанског до наших савременика.

Школовање дипломата се у оквиру посебних законских оквира усложњавало према модерним захтевима дипломатске службе и савременим међународним токовима, а временом и институционализовало. Дипломатско школство Министарства спољних послова је 1998. године прерасло у нову организициону јединицу Министарства, у Дипломатску академију, која у оквиру својих редовних програма треба да унапреди посебна знања и вештине и да постане упориште у професионалној изградњи дипломата и државних службеника.

Од почетка 2002. године примењује се нови план и програм рада Дипломатске академије, који се сваке године прилагођава постављеним циљевима. Највећи број предавача су професионалне дипломате, универзитетски професори Факултета политичких наука, Правног факултета, Економског факултета, као и други експерти из земље и иностранства.

У оквиру својих активности, Дипломатска академија припрема, организује и спроводи следеће програме стручног усавршавања и оспособљавања:
  • Основни програм дипломатско-конзуларне обуке
  • Стручно усавршавање дипломата у иностранству и друге активности које остварује путем међународне сарадње са академијама и фондацијама страних земаља
  • Стручне испите за запослене у МСП РС
  • Течајеве страних језика
  • Специјалистичке семинаре, предавања у вези са спољнополитичким питањима, симпозијуме, трибине, консултативне састанке, предавања, међународне скупове и друге студијске програме у земљи и иностранству из подручја важних за обављање спољних послова

 
Истраживачи, студенти и ђаци, којима су потребне додатне информације у вези са темама из области спољне политике Републике Србије, могу нам се обратити на email адресу Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .