gototopgototop
Министарство спољних послова Интервјуи Ивана Мркића
петак, 03. јануар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Интервју МСП Мркића за ,,Данас": Имамо предлоге за амбасадоре у САД, Кини и Немачкој
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићКао професионалном дипломати који је своју каријеру градио управо у овој кући и коме је истински стало до њеног успешног рада, никада не могу да будем сасвим задовољан. Учињени су значајни помаци, враћа се дух професије у Министарство и достојанство једног тешког и захтевног заната, који тражи много знања и труда да се њиме овлада.

Мислим да је ово министарство својим ангажовањем дало важан допринос напорима руководства наше земље за унапређење њеног међународног положаја. Наш циљ је увек био да дипломатија истински буде у функцији развоја државе и друштва и сматрам да смо поставили добре основе за то, наводи у разговору за Данас Иван Мркић, министар спољних послова Србије, оцењујући рад МСП у 2013. години.
Шеф српске дипломатије указује да су отпочињање преговора о пуноправном чланству у Европској унији као признање за спроведене реформе, једногодишње председавање Генералном скупштином УН, избор у Економско-социјални савет светске организације, само нека од достигнућа српске дипломатије и државног руководства.

„Подсетио бих и да смо изабрани за председавајућег ОЕБС 2015. године. Такође, интензивирани су контакти и успостављени разноврсни видови сарадње са државама широм света, како билатерално, тако и у оквиру међународних организација. Упркос тешкој економско-финансијској ситуацији у свету, допринели смо позиционирању Србије високо на листи потенцијалних дестинација за улагања страних инвеститора. Србија је данас истински фактор мира и стабилности у региону. Односи са нашим непосредним окружењем су побољшани, а поверење у нашу земљу расте", истиче министар Мркић.

Који ће бити приоритети српске дипломатије у наступајућој години?

- Верујем да су приоритети добро познати. Ту пре свега мислим на успешно и правовремено спровођење свих активности везаних за процес придруживања и преговоре са ЕУ, даље унапређење односа са суседима, као и са кључним факторима на међународној сцени. Свакако нећемо запоставити ни односе са нашим традиционалним пријатељима међу земљама у развоју.

Примарни циљ остаје заштита наших интереса на Косову и Метохији. Наставићемо напоре за решавање овог питања дипломатским средствима, кроз дијалог, у циљу нормализације и побољшања услова живота српског и другог неалбанског становништва у Покрајини. Српска дипломатија ће, такође, у максималној могућој мери бити у функцији економског развоја Србије и привлачења страних инвестиција.

Када ће се раније најављен Предлог закона о спољним пословима наћи пред народним посланицима и шта је разлог кашњења?

- Нацрт закона је упућен у редовну процедуру. Прикупљање мишљења других ресора је у финалној фази, након чега ће нацрт бити упућен на владу, а затим и у скупштинску процедуру. Његова израда је изискивала одређено време јер се на припреми радило темељно, уз свеобухватне консултације са струком, другим ресорним и надлежним органима, уз упоредне анализе са законским решењима других држава.

Наглашавам да за нас то није обичан закон, који би требало да регулише функционисање једне државне службе. Сматрамо га важним инструментом у већ започетом процесу реформисања, професионализације и модернизације наше дипломатске службе. Јасно је да су информатичка револуција, глобализација, интеграције, промениле данашњи свет и нова дипломатија не може да функционише по старим моделима.

Нагласак је све више на економским темама, потребно је брзо реаговати на одређене ситуације. Желимо да наше дипломате буду способне да одговоре изазовима модерног доба, достојно репрезентују своју земљу и промовишу је на најбољи могући начин. Предуслов за такву службу је управо закон који ће нам дати више флексибилности у односу на друге сегменте државне администрације, а истовремено поставити веома високе стандарде за запошљавање и напредовање у служби. На пример, поједини критеријуми за напредовање у служби биће у случајевима високих дипломатских звања многоструко пооштрени у односу на важећи закон. Када се закон усвоји, тражићемо да нам се омогући да одмах распишемо јавни конкурс за младе дипломате, који ће бити одабрани по строгим критеријумима.

Да ли се ускоро може очекивати именовање нових амбасадора у државама попут САД, Кине и Немачке?

- Као што сам и раније отворено указивао, ситуација у Министарству није идеална, као уосталом ни у другим деловима администрације, али је ипак задржано основно језгро професије и ми и даље имамо квалитетне кадрове који могу да одговоре захтевима ових значајних дужности. За државе које сте поменули настојимо да пронађемо најбоља могућа решења. Постоји неколико предлога и о томе ће надлежне институције одлучивати ускоро, највероватније у другој половини јануара. Указао бих на чињеницу да је избор амбасадора део редовних активности и уобичајене дипломатске праксе и да медијске спекулације с тим у вези могу бити само контрапродуктивне и штетне по углед наше земље.

На који начин се Министарство припрема за прву међувладину конференцију са ЕУ, заказану за 21. јануар? Има ли каквих тешкоћа у том процесу?

- Све досадашње активности, а посебно од јунског заседања Европског савета, у функцији су припрема за ову конференцију. Министарство спољних послова је у сталној комуникацији са другим надлежним ресорима укљученим у припремне активности, посебно са кабинетима министра без портфеља задуженог за европске интеграције, главног преговарача, као и с владином Канцеларијом за европске интеграције. Наша координација у том процесу одвија се редовно и без сметњи.

У Министарству су постављене организационе претпоставке за успешно извршавање свих задатака на овом плану, а планирано је и да почетком 2014. године знатно ојачамо нашу мисију при ЕУ у Бриселу, слањем експерата из области пореске политике, пољопривреде, правосуђа и других сектора. Будућа организациона структура Мисије ће бити флексибилна, у смислу да ће се експерти из других ресора упућивати у зависности од процењених потреба, према сложености поглавља која су предмет преговора, водећи рачуна о потреби сталне интеракције са службама ЕУ.

Да ли ће у скорије време бити објављени резултати истрага које је Министарство покренуло против неких дипломатско-конзуларних представништава Србије и шта су основни предмети те истраге?

- Могу са пуном одговорношћу да кажем да ово министарство рационално троши државна средства, те да су покушаји злоупотреба изузетно ретки. Велика већина наших службеника савесно и домаћински располаже средствима амбасада и конзулата. Конкретним случајевима злоупотреба се баве надлежне службе, које су веома одговорне. Комисија Министарства покренула је дисциплинске поступке против једног броја запослених због тежих повреда дужности. Јавност ће о свему бити обавештена када дође време, а можете бити уверени да се неће толерисати они који не раде како треба и на тај начин наносе штету нашој држави, нарушавају њен углед и бацају сенку на резултате највећег броја службеника, који одговорно обављају своје дужности.