gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova
Intervjui ministra Ivana Mrkića
Mrkić za Tanjug: Nimalo se ne bojim pregovora sa EU Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 06. januar 2014.
Ivan MrkićNimalo se ne pribojavam pregovora sa EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i dodao da ga raduje simbolika činjenice da baš sa Grčkom, koja predsedava Uniji u prvoj polovini ove godine, otvaramo novu etapu u odnosima sa EU.

"Treba samo razumeti da je 21. januar dan koji obeležava jednu dugu putanju, početak nečeg kvalitativno novog", rekao je Mrkić Tanjugu u susret prvoj predpristupnoj međuvladinoj konferenciji, kojom u Briselu i formalno počinju pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.
Opširnije...
 
Intervju MSP Mrkića za ,,Danas": Imamo predloge za ambasadore u SAD, Kini i Nemačkoj Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 03. januar 2014.
Ivan MrkićKao profesionalnom diplomati koji je svoju karijeru gradio upravo u ovoj kući i kome je istinski stalo do njenog uspešnog rada, nikada ne mogu da budem sasvim zadovoljan. Učinjeni su značajni pomaci, vraća se duh profesije u Ministarstvo i dostojanstvo jednog teškog i zahtevnog zanata, koji traži mnogo znanja i truda da se njime ovlada.

Mislim da je ovo ministarstvo svojim angažovanjem dalo važan doprinos naporima rukovodstva naše zemlje za unapređenje njenog međunarodnog položaja. Naš cilj je uvek bio da diplomatija istinski bude u funkciji razvoja države i društva i smatram da smo postavili dobre osnove za to, navodi u razgovoru za Danas Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije, ocenjujući rad MSP u 2013. godini.
Šef srpske diplomatije ukazuje da su otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji kao priznanje za sprovedene reforme, jednogodišnje predsedavanje Generalnom skupštinom UN, izbor u Ekonomsko-socijalni savet svetske organizacije, samo neka od dostignuća srpske diplomatije i državnog rukovodstva.
Ključne reči: Kina Nemačka SAD Ivan Mrkić
Opširnije...
 
Intervju MSP Mrkića za ,,Naše novine" Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 30. decembar 2013.
Ivan Mrkić_1Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić u intervjuu za Naše novine ekskluzivno otkriva da će u januaru konačno biti imenovani ambasadori u Vašingtonu, Berlinu i Pekingu, a da će ukupno 62 ljudi na nivou svih ministarstava, koji su trenutno na obuci, od 21. januara krenuti u lobiranje za Srbiju.
Ključne reči: Ivan Mrkić
Opširnije...
 
Intervju Ministra Mrkića za ,,Politiku": Imam više predloga za ambasadora u Vašingtonu Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
nedelja, 22. decembar 2013.
Ivan MrkićSrbi s Kosova su danas sto puta bezbedniji nego pre Briselskog sporazuma

Odluka Brisela da se Srbiji odredi datum za početak pregovora nema veze s priznanjem Kosova. I to tvrdim s punom odgovornošću. Ne znam da li bih našao najadekvatnije reči da to što odrečnije zvuči.

Odluka o tome da mi ulazimo u poslednju fazu dogovaranja o učlanjenju u EU daleko je kompleksnija stvar, a na nju je svakako uticala politika ove vlade i razgovori Beograd – Priština.
Ključne reči: SAD Ivan Mrkić
Opširnije...
 
Evropska unija „ne ograničava” Srbiju u trgovini sa Kinom Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
sreda, 23. oktobar 2013.
Ivan Mrkić„Srbija ne podleže ograničenjima poput nekih drugih evropskih zemalja u pogledu privredne i trgovinske saradnje sa Kinom", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, dodajući da se nada da će do momenta priključenja Srbije evropskom bloku, Kina i Evropska unija putem komunikacije uskladiti svoje standarde.
Opširnije...
 
Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić: „Hrvatska prva da povuče tužbu“ Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
utorak, 15. oktobar 2013.
Ivan Mrkić- Redosled poteza je jasan. Hrvatska je prva podnela tužbu protiv Srbije i ona prva treba i da je povuče.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>