gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularne vesti sa naslovne strane Konzularne vesti
utorak, 16. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Beogradu održana prva Konferencija počasnih konzula Republike Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
konferencija poc._konzulaNa poziv prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, 13. juna 2015. godine, u Beogradu je održana prva Konferencija počasnih konzula Republike Srbije.

Na konferenciji je učestvovalo 34 od ukupno 72 počasna konzula Republike Srbije u inostranstvu.

Počasnim konzulima Republike Srbije su se obratili predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar privrede Republike Srbije Željko Sertić i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije.

Glavna tema Konferencije bila je jačanje aktivnosti počasnih konzula u ostvarivanju politike i interesa Republike Srbije u međunarodnim odnosima, kao i podrška promociji srpskog izvoza i privlačenju stranih investicija.

Na Konferenciji počasnih konzula Republike Srbije, koja je po prvi put održana u istoriji srpske diplomatije, usaglašeno je da se oformi Asocijacija počasnih konzula Republike Srbije, unapređuje politička i privredna saradnje sa državama u kojima nas predstavljaju počasni konzuli, kao i da se, gde god je to moguće, nastavi sa procesom vizne liberalizacije radi privlačenja stranih investicija i turista.