gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova
Konzularne vesti


IZBORI 2020: NASTAVAK IZBORNIH RADNjI Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 11. maj 2020.
Predsednik Republike Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.
Opširnije...
 
IZBORI 2020: PREKIDANjE IZBORNIH RADNjI Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
sreda, 18. mart 2020.
U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je 16.marta 2020.godine, donela Vlada Republike Srbije, prekidaju se sve izborne radnje
Opširnije...
 
PRELAZAK GRANICE Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
22.05.2020.
Vlada Republike Srbije donela je Odluku o dopuni Odluke o proglašenju bolesti COVID -19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, prema kojoj je ukinuta zabrana ulaska u Republiku Srbiju. Shodnoj toj odluci, za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola za ulazak državljana Republike Srbije i stranih državljana. Time je prelazak granice Republike Srbije vraćen u uobičajen režim.

Takođe svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju - umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa – prilikom pasoške kontrole (samo) se uručuje pismeno obaveštenje – zdravstveno upozorenje, dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID -19.

Strani državljani, kojima je rok važenja privremenog boravka u Republici Srbiji istekao nakon dana proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji zbog epidemije zarazne bolesti COVID -19 izazvane virusom SARS-CoV-2, mogu ući u Republiku Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. godine i zakonito podneti zahtev za produženje privremenog boravka u roku od 30 dana od dana ulaska u Republiku Srbiju. S tim u vezi, smatraće se da je privremeni boravak ove kategorije stranih državljana (kojima je dozvola privremenog boravka u Republici Srbiji istekla dok su boravili u inostranstvu) važeći u trenutku ulaska u Republiku Srbiju, a da je do okončanja postupaka po podnetom zahtevu za produženje privremenog boravka strani državljanin zakonito u Republici Srbiji.

Istom odlukom propisano je i da se svim licima kojima je prilikom ulaska u Republiku Srbiju, u skladu sa ranije važećim propisom, određena mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima), a koja do dana stupanja na snagu ove odluke nije istekla, danom stupanja na snagu ove odluke izrečena mera obustavlja od daljeg izvršenja.

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju kao i Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju graničnih prelaza.


12.05.2020.
Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Državljani Srbije mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i dozvola koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Treba dodati i da je krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, preporučio Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za lica koja dolaze iz 4 susedne zemlje – Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.


20.03.2020.
Svi granični prelazi za putnike u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Republici Srbiji zatvoreni su od danas u 8 časova.


U skladu sa ovom odlukom, na teritoriju naše zemlje mogu da uđu samo transportni kamioni.

19.03.2020
.

Vlada Republike Srbije donela je 19. marta nove odluke u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se međunarodni putnički avio-saobraćaj sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu obustavlja do daljeg.

15.03.2020.
Na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja donete u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 15.marta 2020.godine, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane.
Ova mera se ne primenjuje na strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija i članove njihovih porodica.

Državljani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.
U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije, režim privremene zabrane ulaska u Republiku Srbiju se ne odnosi i na:

  • posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, boravak se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
  • posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe. U slučaju nizvodne plovidbe, boravak u vodama Republike Srbije se ograničava na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
  • vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
  • posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
  • lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
  • humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

Informacija o graničnim prelazima koji su privremeno zatvoreni se može naći ovde.

Podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji redovno se ažuriraju na referentnom sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije.

Korisne savete i preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije možete naći ovde.
 
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
četvrtak, 12. mart 2020.
corona1929292U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.
 
IZBORI: GLASANjE U INOSTRANSTVU Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
new project_1_200202_192517_117IZBORI 2020: NASTAVAK IZBORNIH RADNjI

Predsednik Republike Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.

U skladu sa Rešenjem Republičke izborne komisije, kao organom koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donetim 11. maja 2020. godine, diplomatsko-konzularna predstavništva nastavljaju sa izbornim radnjama, odnosno sa prijemom zahteva državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu. Zahtevi će se primati do ponoći 30. maja 2020.godine (lokalno vreme u Republici Srbiji).

Državljani Republike Srbije koji su zainteresovani da svoje biračko pravo iskoriste u inostranstvu je potrebno da se prijave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći ovde.

VAŽNO UPOZORENjE: LAŽNI SAJT ZA PRIJAVLjIVANjE GLASAČA U INOSTRANSTVU

Prenosimo saopštenje Ministarstva drzavne uprave i lokalne samouprave:

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.


Povodom izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, koji su raspisani za 21. jun 2020.godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

"Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (30. maj 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/
"

Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Lista ambasada Republike Srbije se može naći ovde, a lista generalnih konzulata ovde.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>