gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Послови прелета авиона
+ larger fontnormal font- Smaller font

Одсек за путне исправе и прелете ваздухоплова je надлежан за спровођење законом прописане процедуре пријема и обраде захтева и издавања дипломатских одобрења за прелет или слетање страних државних ваздухоплова на територију Републике Србије, као и за прибављање адекватних дозвола за прелет и слетање државних и војних ваздухоплова Републике Србије у иностранству.

За издавање дипломатских одобрења за прелет или слетање страних државних ваздухоплова преко и на територију Републике Србије, а у циљу ефикасности и оперативности, потребно је придржавати се следећег:

1. Подношење захтева (најмање 72 часа пре планираног лета) – достава дипломатске ноте и попуњеног формулара за издавање одобрења (Request for the Аuthorization of a Special Flight in the Air Space of the Republic of Serbia).

2. Захтев мора да садржи све релевантне податке о ваздухоплову, ваздушним рутама (коридорима), улазно-излазним тачкама (у и из ваздушног простора Републике Србије), датуму и времену лета (изражено као UTC време – Universal Time Coordinated), сврси лета, аеродрому слетања итд. Формулар захтева се може преузети овде.

3. Захтеви за ваздухоплове који врше превоз опасних материја, наоружања, муниције и експлозива, подносе се такође уз дипломатску ноту и попуњени формулар, најмање пет радних дана пре планираног лета (због правовременог прослеђивања и одговарајућег поступања надлежног органа за ову врсту летова – Директорат цивилног ваздухопловства).

4. У току радног времена Министарства (од 07,30 до 15,30 часова) захтеви се достављају на адресу Министарства (Кнеза Милоша 24), на e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели или на телефакс број: 011 306 8252. Ван радног времена (након 15,30 часова, викендом и празником), захтеви се достављају искључиво на централни е-mail Министарства: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , на телефакс број: 011 3618 366 или личном предајом у Министарству (Кнеза Милоша 24). Телефони за додатне информације и радне консултације су: 011 306 8236 и мобилни 066 806 6104.

За прибављање дипломатских одобрења за прелет или слетање државних и војних ваздухоплова Републике Србије у иностранству посредством дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије потребно је придржавати се следећег:

1. Подношење писаног захтева у роковима који су прописани од стране страних држава (у највећем броју случајева 5 радних дана пре планираног лета, с тим што је тај рок у неким државама и 15 радних дана). Авио превозницима који обављају ову врсту летова препоручује се претходни контакт са службеницима ангажованим на пословима прелета авиона. Прописани формулари се могу преузети доле (основни захтев, измена података или сторнирање лета). За поједине стране земље прописани су посебни формулари који чине саставни део основног захтева и не могу се достављати одвојено.

2. Захтеви се, без обзира на време подношења, достављају искључиво на централни е-mail Министарства: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели , или на телефакс број: 011 3618 366. Телефони за додатне информације и радне консултације су 011 306 8236 и мобилни 066 806 6104.

Обрасци:                                                                                 
Захтев
Измена захтева
Сторнирање захтева