gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство Визе за иностранство и информације о државама Земље - путовање у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама

Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Кувајт
+ larger fontnormal font- Smaller font
ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Влада Државе Кувајт је 20. 06. 2017. године донела Одлуку према којој је држављанима Републике Србије омогућен улазак у Државу Кувајт уз добијање визе директно од кувајтских пограничних органа, на граничним прелазима са Државом Кувајт. Одлука је ступила на снагу 1. октобра 2017. године.

Уколико се деси да вам виза истекне, за сваки дан прекорачења плаћа се казна. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити годину дана, што важи и за регулисање боравка.
Не постоји обавеза вакцинације, а ни поседовање полисе здравственог осигурања није обавезно.
Унос новца није ограничен. Уколико вас неко позива у госте (тзв. „спонзор") нисте у обавези да покажете колико новца носите, у осталим случајевима јесте.
Забрањено је уношење хране свињског порекла, а уношење алкохола спада у кривично дело.
За уношење ловачког оружја потребна је дозвола.
Кућни љубимци се могу унети уз поседовање потврде о здравственом стању животиње и вакцинацији против беснила. Иако је дозвољено, уношење паса није пожељно.

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродром се налази у граду Кувајту, развијен је и поморски транспорт, али не и железнички пошто Кувајт уопште нема железницу.
За управљање моторним возилом потребна ме међународна возачка дозвола. Због понашања осталих учесника у саобраћају (екстремне брзине преко 120 км на час, претицање са свих страна, непоштовање сигнализације), управљање возилом је опасно.
Изазивање саобраћајне несреће под дејством алкохола спада у тешко кривично дело.
Јавни превоз слабо развијен. Углавном се користи такси који је јефтин.

БЕЗБЕДНОСТ

Ситуација у Кувајту је генерално безбедна. Непходно је поштовати традицију и обичаје чије кршење се сматра неморалним и кажњиво је. Није дозвољено конзумирање хране и пића, као и пушење на јавним местима у време Рамазана. Такође, треба избегавати јавно испољавање нежности између полова. Посебну пажњу треба да обрате жене које треба да буду обучене тако да су им осим главе сви делови тела покривени. Потребно је да избегавају самостални одлазак на јавне плаже, као и да се саме крећу пешке или таксијем у вечерњим часовима. Мушкарци требa да избегавају контакт са женама са којима нису у сродству.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

Вакцине нису потребне. И за пиће и за кување препоручује се само флаширана вода. Треба избегавати свеже салате због амеба, као и ресторане брзе хране. Хигијену руку држати на високом нивоу због опасности од жутице.
Треба имати у виду екстремне климатске услове као што су температуре преко 50 степени са високим процентом влаге и пешчане олује када је неопходно заштитити лице маском.
У случају болести, сви трошкови лечења падају на терет корисника.

НОВАЦ

Национална валута је кувајтски динар чији је однос у мају 2010. 1kwd=2,5eur=3,9dol. Коришћење платних картица наших банака није могуће.
Хотелски смештај и ресторани су скупи, као и медицинске услуге, док је такси превоз јефтин.

ОСТАЛО

Кувајт је исламска земља са јаком традицијом. Ипак, има и неколико цркава. Животни стандард је прилагођен потребама сопственог становништва, туризам је још увек недовољно развијен.