gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство

Визе за иностранство и информације о државама
ИНФОРМАЦИЈА ПОВОДОМ ЕПИДЕМИЈЕ ВИРУСА ЗИКА

INFORMATION REGARDING THE EPIDEMIC VIRUS ZIKA 

УПОЗОРЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА ПОВОДОМ ЕПИДЕМИЈЕ ЕБОЛЕ У ЗАПАДНОЈ АФРИЦИ

WEST AFRICA EBOLA VIRUS OUTBREAK - HEALTH ALERT

Држављанима Републике Србије, носиоцима обичних путних исправа, визе нису потребне за улазак и краткотрајни боравак у 64 државе, као и два специјална административна региона НР Кине – Хонг Конг и Макао.

Носиоцима дипломатских и службених пасоша Републике Србије, визе нису потребне за улазак и краткотрајни боравак у укупно 86 држава, као и за два специјална административна региона НР Кине – Хонг Конг и Макао.

Пре поласка на пут, саветујемо вам да обавезно проверите и све услове уласка у државу у коју сте се упутили, преко званичних сајтова њихових државних органа и надлежних дипломатско-конзуларних представништава. Посебну пажњу треба обратити на безбедносну ситуацију, као и визне, царинске, саобраћајне, здравствене и друге стране прописе, који се могу мењати на дневној основи.
Министарство спољних послова Републике Србије се не може сматрати одговорним за промене прописа појединих земаља о којима није званично обавештено.

Калкулатор за обрачун преосталог броја дана боравка у Шенген зони, може се наћи на следећој адреси:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/index_en.htm


Почев од 25. септембра 2014. године, у свим конзуларним одељењима држава потписница Шенгенског споразума, почео је са радом нови Визни-информациони систем (VIS).

Поред осталих специфичности, овај систем подразумева лично присуство подносиоца захтева за издавање визе, у циљу узимања биометријских података (отисци прстију и дигитална фотографија). У том смислу, овој обавези подлежу држављани Републике Србије који су носиоци биометријских путних исправа издатих од стране Координационе управе Министарства унутрашњих послова.

Сходно информацији која је саопштена од стране граничне полиције Мађарске, од 11. октобра 2014. године, на свим спољним границама Шенген зоне, вршиће се контрола отисака прстију држављана трећих земаља којима је потребна виза. Од контроле ће бити изузета деца млађа од 12 година, председници држава и влада, чланови породица владајућих династија и лица која су у немогућности да из здравствених разлога буду подвргнути контроли (нпр. повређена рука у гипсу).