gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Konzularno Putovanja u inostranstvo

Vize za inostranstvo i informacije o državama
INFORMACIJA POVODOM EPIDEMIJE VIRUSA ZIKA

INFORMATION REGARDING THE EPIDEMIC VIRUS ZIKA 

UPOZORENjE MINISTARSTVA ZDRAVLjA POVODOM EPIDEMIJE EBOLE U ZAPADNOJ AFRICI

WEST AFRICA EBOLA VIRUS OUTBREAK - HEALTH ALERT

Državljanima Republike Srbije, nosiocima običnih putnih isprava, vize nisu potrebne za ulazak i kratkotrajni boravak u 64 države, kao i dva specijalna administrativna regiona NR Kine – Hong Kong i Makao.

Nosiocima diplomatskih i službenih pasoša Republike Srbije, vize nisu potrebne za ulazak i kratkotrajni boravak u ukupno 86 država, kao i za dva specijalna administrativna regiona NR Kine – Hong Kong i Makao.

Pre polaska na put, savetujemo vam da obavezno proverite i sve uslove ulaska u državu u koju ste se uputili, preko zvaničnih sajtova njihovih državnih organa i nadležnih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Posebnu pažnju treba obratiti na bezbednosnu situaciju, kao i vizne, carinske, saobraćajne, zdravstvene i druge strane propise, koji se mogu menjati na dnevnoj osnovi.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije se ne može smatrati odgovornim za promene propisa pojedinih zemalja o kojima nije zvanično obavešteno.

Kalkulator za obračun preostalog broja dana boravka u Šengen zoni, može se naći na sledećoj adresi:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/index_en.htm


Počev od 25. septembra 2014. godine, u svim konzularnim odeljenjima država potpisnica Šengenskog sporazuma, počeo je sa radom novi Vizni-informacioni sistem (VIS).

Pored ostalih specifičnosti, ovaj sistem podrazumeva lično prisustvo podnosioca zahteva za izdavanje vize, u cilju uzimanja biometrijskih podataka (otisci prstiju i digitalna fotografija). U tom smislu, ovoj obavezi podležu državljani Republike Srbije koji su nosioci biometrijskih putnih isprava izdatih od strane Koordinacione uprave Ministarstva unutrašnjih poslova.

Shodno informaciji koja je saopštena od strane granične policije Mađarske, od 11. oktobra 2014. godine, na svim spoljnim granicama Šengen zone, vršiće se kontrola otisaka prstiju državljana trećih zemalja kojima je potrebna viza. Od kontrole će biti izuzeta deca mlađa od 12 godina, predsednici država i vlada, članovi porodica vladajućih dinastija i lica koja su u nemogućnosti da iz zdravstvenih razloga budu podvrgnuti kontroli (npr. povređena ruka u gipsu).