gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
уторак, 07. август 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Ветернику положен камен темељац за изградњу 276 станова за избегличке породице из БиХ и Хрватске у оквиру Регионалног стамбеног програма
+ larger fontnormal font- Smaller font
Veternik 2018Обраћање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на церемонији полагања камена темељца за изградњу станова за избеглице у Ветернику, у оквиру реализације потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Даме и господо,
Учесници Регионалног стамбеног програма,
Драги пријатељи,

Представља ми задовољство да вам се обратим и да вам захвалим што смо се данас окупили овде у Ветернику, како бисмо и званично обележили почетак градње станова, намењених решавању стамбених потреба избеглих лица из Хрватске и Босне и Херцеговине са пребивалиштем на територији града Новог Сада.

Подсетио бих да је изградња стамбених јединица на локацији у Ветернику део спровођења Регионалног стамбеног програма, као најважније регионалне иницијативе за трајно решавање дугорочног расељења после сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године, уз подршку међународних организација и донатора. Република Србија је посвећена и у пуној мери доприноси реализацији договорених обавеза, о чему сведочи и наше данашње учешће на полагању камена темељца овде у Ветернику.

Изградња станова у Ветернику се одвија у оквиру потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма. Укупна вредност радова на изградњи објекта је око 6,4 милиона евра (6.356.987,55 евра). Биће изграђено 276 станова укупне површине 19.877,30 м2, са роком завршетка радова у новембру 2019. године.

Нагласио бих да ће у предстојећем периоду за избегла лица са територије града Новог Сада бити обезбеђено још 30 станова из откупа, да је започето пројектовање 152 стамбене јединице у Футогу, а у процедури је и пројектовање још 94 стамбенe јединицe у Ветернику. Укупно ће на територији града Новог Сада у оквиру Регионалног стамбеног програма бити обезбеђено 615 стамбених решења за избеглице, од чега 552 стамбене јединице, 30 сеоских кућа, 13 монтажних кућа, као и 20 пакета грађевинског материјала.

Осим обезбеђивања станова, указао бих на значај одрживости Програма у контексту пружања помоћи лицима у расељењу, жртвама рата и прогона, а у циљу њихове пуне интеграције у овој и другим локалним срединама. Због тога Србија води одговорну политику солидарности и разумевања за тешкоће са којима се суочавају расељена лица.

Локална заједница је важан фактор у процесу интеграције, без чије подршке се тешко може замислити успех у решавању овог комплексног проблема. Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле у најтежим тренуцима, као што и данас помажу све напоре за хуманом интеграцијом, укључујући и кроз Регионални стамбени програм. Подсетио бих да 1996. године је у Новом Саду евидентирано 46.169 избеглица и ратом угрожених лица, а да је данас регистровано 2.478 избеглица и 4.121 интерно расељено лице.

У том светлу посебно бих захвалио градоначелнику Милошу Вучевићу и Градском већу Новог Сада на подршци приликом реализације Регионалног стамбеног програма, као и свим напорима и посвећености Комесаријата за избеглице и миграције на челу са комесаром Владимиром Цуцићем.

Захваљујем и многобројним земљама донаторима Фонда Регионалног стамбеног програма, као и међународним организацијама укљученим у реализацију Програма, који су учествовали у напорима да Регионални стамбени програм заживи и који су допринели његовом напретку и реализацији. Постигнути резултати нас обавезују да наставимо и успешно спроведемо Програм до краја. Његова потпуна имплементација доприноси бољој сарадњи и комуникацији земаља у региону. Верујем да посвећеним радом и сарадњом можемо заједнички да решавамо сва отворена питања из прошлости и тако допринесемо процесу помирења, напретку и стабилности региона.

Надам се да ће будући корисници Програма, којима захваљујем на стрпљењу, у овој просперитетној општини успети да остваре своје животне циљеве. Поносан сам на све кориснике и учеснике у имплементацији Регионалног стамбеног програма и сигуран сам да ћемо и у овој години, као и у претходној, остварити још много успеха.

Хвала вам на пажњи."