gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Говори
четвртак, 06. септембар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић: "Србија води политику солидарности и разумевања за све тешкоће са којима се суочавају расељена лица."
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ub 6._septembar_2018Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији полагања камена темељца за изградњу станова за избеглице у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији - Потпројекат 5

„Даме и господо,
Пријатељи и учесници Регионалног стамбеног програма,

Дозволите да вам захвалим што смо се данас окупили како бисмо подржали и званично обележили почетак изградње станова намењених избеглим лицима из Хрватске и Босне и Херцеговине са пребивалиштем у општини Уб. Изградња стамбених јединица на локацији у Убу једна је од етапа у реализацији Регионалног стамбеног програма, најважније регионалне иницијативе за решавање дугорочног расељења, као последице сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године. Република Србија је посвећена и у пуној мери доприноси спровођењу договорених обавеза, о чему сведочи и наше данашње присуство на полагању камена темељца.

Изградња станова на овој локацији се одвија у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма. Укупна вредност наведеног Потпројекта 5 је 52 милиона евра, од чега је 38,8 милиона средстава обезбеђено из међународних донација, док Република Србија учествује са 13,2 милиона. У оквиру овог дела стамбеног програма биће изграђено укупно 1.847 стамбених јединица и то 1.267 станова у 27 јединица локалне самоуправе. Oд овог броја, већ се увелико гради 270 станова у насељу Камендин у Земуну, које ће бити завршено и усељено на пролеће следеће године. Подсећам да смо камен-темељац за насеље у Камендину положили 17. новембра 2017. године, да смо 7. августа 2018. у Ветернику у општини Нови Сад положили камен-темељац за највећи стамбени објекат у региону намењен избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске од 276 станова, као и да смо 27. августа у Старој Пазови обележили почетак изградње 169 стамбених јединица. Указао бих, такође, да је у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма предвиђена, односно, реализована додела 250 пакета грађевинског материјала у 11 јединица локалне самоуправе, као и да је купљено 200 сеоских кућа у 19 јединица локалне самоуправе.

Данас отварамо градилиште у Убу за изградњу 20 станова у којима ће бити смештено 20 породица, односно 55 корисника. Радови, чија вредност износи 415.690,18 евра, требало би да буду завршени у јуну 2019. године. Напоменуо бих да део стамбеног програма у Убу предвиђа и куповину 17 сеоских кућа за избеглице у вредности од 187.000 евра, што је реализовано, као и доделу 20 пакета грађевинског материјала у вредности од 180.000 евра, чија је реализација у току.

Поштовани пријатељи,

Србија води политику солидарности и разумевања за све тешкоће са којима се суочавају расељена лица. Решавање стамбених питања је важно, али представља само један, важан аспект квалитета живота у новој средини. Локалне заједнице имају посебну улогу на плану помоћи у остваривању интеграције избеглих лица у њиховим срединама. Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, укључујући и Уб и Колубарски округ, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле у борби са недаћама живота у избеглиштву, као што и данас помажу напоре за хуманом интеграцијом. У том светлу бих се посебно захвалио руководству општине Уб, на челу са председником општине Дарком Глишићем, на њиховом доприносу и подршци у остваривању пројекта, и поновио бих изразе похвала на рачун Комесаријата за избеглице и миграције на челу са комесарем Владимиром Цуцићем за свеукупне напоре и координацију Регионалног стамбеног програма.

Захваљујем нарочито земљама донаторима Фонда Регионалног стамбеног програма, као и међународним организацијама, који су у учествовали у напорима да Регионални стамбени програм заживи и који су допринели његовом напретку. Успешна реализација Регионалног стамбеног програма додатно даје на значају доброј сарадњи и комуникацији земаља у региону и доприноси процесу помирења.

Надам се да ће будући корисници Програма, којима захваљујем на стрпљењу, у овој просперитетној општини успети да остваре своје животне циљеве и буду важан део локалног економског развоја. Поздрављам све кориснике и учеснике Регионалног стамбеног програма са жељом да у предвиђеном року завршимо радове и потом обележимо усељење корисника.

Хвала вам на пажњи."