gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
ponedeljak, 05. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić otvorio međunarodni seminar za mlade diplomate „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije“
+ larger fontnormal font- Smaller font
seminar za mlade diplomateGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju međunarodnog seminara za mlade diplomate „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije":

„Vaše ekselencije,
Poštovani učesnici seminara,
Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u Beograd i Ministarstvo spoljnih poslova. Želim da zahvalim što ste se odazvali pozivu za učešće na Međunarodnom seminaru za mlade diplomate, koji se pod nazivom „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije", održava u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Iako dolazite iz različitih zemalja koje su geografski veoma udaljene od Srbije, uveren sam da posedujete osnovna znanja o našoj zemlji, koja ste stekli bilo kroz obrazovanje, posao, medije ili pripremajući se za ovaj seminar. Iskreno se nadam da će predavanja iz različitih oblasti koja smo za vas organizovali biti prilika da svoja znanja o Srbiji dodatno proširite i produbite.

Osim samih predavanja, vaš boravak u Beogradu upotpuniće i posete kulturnim i vladinim institucijama, što će, uz druženje sa kolegama iz Ministarstva spoljnih poslova, kao i neposredne kontakte sa našim ljudima, doprineti kreiranju vaše slike o Srbiji i učiniti vas bogatijim za jedno novo iskustvo i kulturu više.

Dragi gosti,

kako biste bolje razumeli ulogu Srbije u današnjem svetu, dozvolite mi da vas najpre upoznam sa osnovnim informacijama o prioritetima spoljne politike moje zemlje.

Spoljnopolitički ciljevi Republike Srbije podrazumevaju pre svega očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, nastavak pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i ostvarivanje punopravnog članstva u što skorijoj budućnosti, razvoj bilateralnih odnosa kako sa vodećim akterima globalne političke scene, tako i sa svim ostalim državama u svetu, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, dobrosusedski odnosi i vojna neutralnost.

Republika Srbija nastoji da se tradicionalno dobri odnosi sa prijateljskim zemljama neguju i dodatno unapređuju, ali vredno radimo i na poboljšanju odnosa sa svim onim partnerima međunarodne zajednice sa kojima ne delimo zajedničke stavove oko pojedinih pitanja, poštujući pri tom različitost u mišljenju i rukovodeći se osnovnim principima međunarodnog prava.

Najvažniji spoljnopolitički prioritet Republike Srbije jeste očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, sa Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim delom.

Srbija je opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i načela Povelje Ujedinjenih nacija, tačnije načela suverene jednakosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta, te je s toga izuzetno aktivna u domenu bilateralne i multilateralne politike kako bi ostvarila ovaj cilj.

Želim da istaknem da ukupna spoljnopolitička aktivnost Vlade Republike Srbije, iza koje stoji veliki rad, trud i posvećenost njenih institucija, kao i aktivno diplomatsko delovanje daju opipljiv rezultat. U proteklih godinu dana, odluku o povlačenju jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova" donelo je ukupno 9 zemalja i to: Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Vi dolazite iz zemalja koje nisu priznale „Kosovo", na čemu smo vam neizmerno zahvalni. Zauzimanje takvog stava govori o opredeljenosti vaših država za poštovanje principa međunarodnog prava i osnovnih načela Povelje Ujedinjenih nacija.

Želim i ovom prilikom da naglasim da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti „Kosova" iz februara 2008. godine nelegitiman i nelegalan čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, uključujući i dalje važeću rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, koja je 1999. godine usvojena u skladu sa Glavom VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Srbija je čvrsto posvećena dijalogu Beograda i Prištine, kao načinu za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju. Ona ispunjava svoje obaveze i ponaša se kao odgovoran i ozbiljan partner u tim pregovorima, posebno kada je u pitanju primena postignutih dogovora, što se, nažalost, ne može reći i za drugu stranu. Za Srbiju je pronalaženje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju nacionalni prioritet broj jedan. Braneći svoj nacionalni interes, Srbija istovremeno štiti međunarodno pravo, Povelju Ujedinjenih nacija, međunarodni mir i regionalnu stabilnost.

Poštovani gosti,

Dozvolite mi da napravim i kraći pregled odnosa Srbije sa velikim zemljama, kao glavnim akterima na međunarodnoj političkoj sceni.

Između Srbije i Rusije postoje dobri bilateralni odnosi na svim poljima, zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu, kulturnoj, verskoj i privrednoj povezanosti. Ove godine obeležili smo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa ovom zemljom, koja Srbiji pruža punu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Iako se stavovi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država razlikuju kada je reč o pronalaženju rešenja „kosovskog" pitanja, mi želimo unapređenje odnosa dveju država, koji su utemeljeni na bogatoj istoriji, kao i na jednom zajedničkom cilju – stabilnosti regiona ZB.

Odnosi Republike Srbije i NR Kine su u usponu na mnogim poljima. Rezultat dobre saradnje dveju zemalja ogleda se u našoj podršci inicijativi kineskog predsednika Si Djipinga „Pojas i put", kao i učešću Srbije u aktivnostima u okviru mehanizma saradnje Kine sa 16 država Centralne i Istočne Evrope. U prilog tome govori i činjenica da su kineske firme u oblasti infrastrukture trenutno među vodećim izvođačima u Srbiji.

Bilateralni politički odnosi Srbije i većine zemalja Afrike, Azije, Latinske Amerike i Kariba, danas prevazilaze nivo ekonomskih odnosa. To otvara prostor za aktivnije delovanje u domenu privredne saradnje sa tim državama, posebno imajući u vidu da neke od njih, kao članice BRIKS-a, predstavljaju značajne činioce svetske ekonomije.

U kontekstu odnosa sa zemljama pomenutih regiona, želeo bih da se osvrnem na veoma važnu ulogu tekovina Pokreta nesvrstanih zemalja. Kao što vam je poznato, bivša Jugoslavija imala je vodeću ulogu u tom pokretu, čija politika se danas može posmatrati kao značajno spoljnopolitičko nasleđe Srbije, koja je jedna od naslednica Jugoslavije. Krizna žarišta, prisutna u današnjem globalnom svetu i njihove posledice, učinili su da ciljevi Pokreta nesvrstanih budu gotovo podjednako aktuelni i danas. Ponosni smo na činjenicu da je Srbija nastavila da neguje prijateljske odnose sa zemljama članicama, posebno u okviru bilateralne saradnje i oblasti jačanja uloge Ujedinjenih nacija, čijom Poveljom su definisani osnovni ciljevi i načela u borbi za mir u svetu. Kao doprinos jačanju saradnje sa državama članicama nesvrstanih, Srbija od 2010. godine veoma uspešno sprovodi projekat „Svet u Srbiji", čime nastavlja programe stipendiranja i školovanja mladih iz zemalja članica i posmatrača pokreta.

Strateški cilj Srbije jeste i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Otvaranjem evropske perspektive trasiran je put pomirenja i saradnje u regionu ZB. U tom kontekstu, naša zemlja se zalaže za razvoj dobrosusedskih odnosa i dijalog kao osnovno sredstvo u rešavanju otvorenih pitanja među susedima. Zato Srbija aktivno učestvuje u radu regionalnih inicijativa, čime potvrđuje svoju poziciju regionalnog lidera.

Iako sprovodimo politiku vojne neutralnosti, to nas ne sprečava da ostvarujemo partnersku saradnju i sa NATO i sa Ruskom Federacijom. Zahvaljujući svom učešću u Partnerstvu za mir, Srbija danas učestvuje u šest mirovnih misija i operacija Ujedinjenih nacija (Kongo, Liberija, Kipar, Liban, Bliski istok, Centralnoafrička Republika) i četiri misije EU.

Poštovani učesnici,

Na samom kraju, želim da vam se obratim kao mladim i perspektivnim diplomatama svesnim činjenice da baviti se diplomatijom predstavlja ne samo privilegiju i čast, već i priliku da predstavljate svoju zemlju u međunarodnim okvirima. Zato se od diplomate očekuje da bude svestrana ličnost, koja pored dobrog obrazovanja i vaspitanja mora da poseduje potrebne sposobnosti, veštine i metode komuniciranja, pregovaranja, uopšte vođenja državnih poslova, kako bi uspešno učestvovao u rešavanju različitih problema na međunarodnoj političkoj sceni. Malo je profesija koje poput diplomatije predstavljaju sintezu različitih naučnih oblasti, počev od politike, preko istorije i geografije, do kulture i ekonomije, što je čini veoma kompleksnom disciplinom. Zbog toga je veoma važno da neprestano stremite kako ka proširivanju i usavršavanju već stečenog znanja, tako i usvajanju novog. Svestranim pristupom diplomatskoj profesiji, uspešno ćete predstavljati ne samo svoju državu u inostranstvu, promovisati njenu spoljnu politiku, prioritete i ciljeve, već ćete biti u stanju da bolje razumete druge narode, njihovu kulturu, interese.

Poštovane mlade diplomate,

ovaj seminar je istovremeno prilika da ostvarite kontakte sa svojim srpskim kolegama, diplomatama, sa kojima ćete možda u budućnosti biti u prilici da sarađujete u rešavanju mnogih pitanja od zajedničkog interesa, s ciljem da udruženim snagama doprinesete ne samo boljim odnosima među našim državama, nego i sveopštem napretku čovečanstva.

U to ime, proglašavam seminar otvorenim, a vama, poštovani učesnici, želim prijatan boravak u našoj prestonici i puno uspeha u budućem radu."