gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
utorak, 10. mart 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Apelujem na što hitnije i bezuslovno ukidanje jednostrano nametnutih taksi od strane Prištine“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Clip 13.00 00 51 01.Still002Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Berlinskog procesa na temu „EU perspektiva za ZB6":

„Uvaženi ministre Dimitrov i uvažena ministarko Zaharieva,
Poštovane kolege ministri,
Dragi prijatelji,

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vas pozdravim i da izrazim zahvalnost na pozivu za učešće na ovom skupu. Želeo bih pre svega da čestitam Republici Severnoj Makedoniji i Republici Bugarskoj i ministrima spoljnih poslova Nikoli Dimitrovu i Ekatarini Zaharievoj na prvom zajedničkom predsedavanju „Berlinskom procesu" od strane dve učesnice iz regiona. Uvereni smo da niko ne može bolje poznavati naš region, njegove osobenosti i nasleđe, ali i aspiracije i težnje, od onih koji se u njemu nalaze, zbog čega vaše zajedničko predsedavanje vidimo kao dobar korak ka orijentaciji ovog formata ka njegovim neposrednim učesnicama. Takođe, želeo bih da vam čestitam na zajedničkom angažmanu u organizaciji ministarskog sastanka.

Srbija pridaje veliki značaj „Berlinskom procesu" i pozdravlja prioritete zajedničkog predsedavanja Severne Makedonije i Bugarske. Duboko verujemo da ova regionalna inicijativa nikako nije zamena za proces evropskih integracija. Siguran sam da ne treba podsećati da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a identična stremljenja dele i ostale učesnice iz regiona.

Drugim rečima, čvrsto opredeljenje svih u regionu za integraciju u EU nije upitno. Više se može govoriti o skepticizmu među državama članicama EU. Nadamo se da će nova metodologija EU za unapređenje pristupnih pregovora vrlo brzo doprineti otklanjanju prepreka za napredovanje svih u regionu u procesu EU integracije. Neophodan uslov za to je definisanje jasnih kriterijuma i čvrsto pridržavanje dogovorenih uslova za napredak. Iako, na osnovu predloga, nova metodologija neće biti obavezujuća za Srbiju, svakako da smo zainteresovani za mogućnosti koje pruža. Važno je da se, u svakom slučaju, ima u vidu da je Srbija već značajno odmakla u procesu pristupanja EU i samom pregovaračkom procesu, te da brojni napori i dostignuća koje smo ostvarili moraju da budu adekvatno vrednovani i priznati.

Primer Severne Makedonije i Albanije najbolje pokazuje koliko je bitno da bude uspostavljen jasan i kredibilan pristup. Uprkos angažovanju Tirane i Skoplja na ispunjavanju potrebnih kriterijuma i brojnim obećanjima evropskih zvaničnika, do konkretne odluke o otvaranju pregovora nije došlo. Mi se iskreno nadamo da će takva odluka vrlo brzo biti doneta. Srbija nije zadovoljna ni dosadašnjom dinamikom u otvaranju poglavlja, iako su sa naše strane ostvareni brojni koraci kojima smo zaslužili da broj otvorenih poglavlja bude znatno veći. Nadamo se da će u predstojećem periodu biti stvoreni uslovi za naš brži napredak ka EU, u skladu sa jasnim i unapred definisanim uslovima. Takođe, kandidatski status Bosne i Hercegovine je naredni korak koji nedostaje. Na potrebu omogućavanja slobodnog kretanja svih građana sa Balkana ne treba da podsećam.

Kao što sam već istakao na prethodnoj debati, Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena je da doprinosi tom cilju. Međutim, striktno poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira regionalne saradnje od strane svih učesnica u regionu, bez izuzetaka, predstavlja jasan preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređenje regionalne saradnje.

Zbog toga još jednom snažno apelujem na što hitnije i bezuslovno ukidanje jednostrano nametnutih taksi od strane Prištine, koje egzistencijalno ugrožavaju značajan broj građana.

Podsetiću vas da, uprkos ovakvom ponašanju Prištine, Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom merom, jer se od samog početka dijaloga sa Prištinom protivi povlačenju jednostranih poteza, koji nanose veliku štetu nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja.

Čak i uprkos takvim otežanim uslovima za regionalnu saradnju, Srbija je uspešno preduzela niz koraka usmerenih ka njenom produbljivanju. Između ostalog, zajedno sa drugim učesnicama sa Zapadnog Balkana, potpisali smo Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga, a nedavno je Narodna skupština Srbije usvojila Zakon o potvrđivanju Protokola 6 uz CEFTA Sporazum o liberalizaciji trgovine uslugama, čime se proširuju mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u ovom delu Evrope. To je upravo potvrda naše konstruktivnosti u odnosima na Balkanu, pri čemu je trgovina jedan od važnih stubova i generator ukupnog privrednog razvoja. Takođe, dajemo podršku nastavku regionalnih pregovora u vezi sa profesionalnim kvalifikacijama, uprkos problemima koje jednostrane mere sa sobom povlače. Ovo je još jedna potvrda da se Beograd prema pitanjima od životnog značaja svih građana u našem regionu, ne odnosi na nepromišljen, već na civilizovan način.

Naša nastojanja idu i korak napred, posebno imajući u vidu inicijativu za daljim produbljivanjem ekonomske saradnje, obezbeđivanjem uslova da sve četiri slobode (kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala), koje su i suština Evropske unije, zažive i u našem regionu.
U kontekstu odnosa Beograda i Prištine, u januaru ove godine, zajedno sa nemačkom avio kompanijom Lufthansa, predstavnici Beograda i Prištine potpisali su pismo o namerama u vezi sa obnovom avionske linije Beograd – Priština posle više od 20 godina. Takođe, u februaru je u Minhenu potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja.

Sve ovo jasno govori o kontinuiranom opredeljenju Beograda da aktivno radi na unapređenju regionalne saradnje, odnosno opredeljenju za nastavak dijaloga sa Prištinom. Pri donošenju ovih odluka rukovodili smo se stavom da je zbog nas samih, budućih generacija i zajedničkog prosperiteta potrebno učiniti takve korake i dati punu šansu regionalnoj saradnji, stabilnosti u regionu i daljem napretku svih sa zapadnog Balkana ka punopravnom članstvu u EU.

Hvala Vam!"