gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
četvrtak, 21. maj 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Srbija ne može da žmuri nad problemima Srba u Crnoj Gori
+ larger fontnormal font- Smaller font
Studio BPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija veoma uzdržano reagovala na najnovija dešavanja u Crnoj Gori i da Beograd „ne može da ćuti i žmuri" nad problemima srpskog naroda u toj zemlji.

„Trudimo se da ne zaoštravamo situaciju, ali Crna Gora je reagovala veoma agresivno, oni nas optužuju da se mešamo u njene unutrašnje stvari. A oni su se umešali na najteži način u naše unutrašnje stvari, priznajući tzv. Kosovo i rušeći naš teritorijalni integritet", rekao je Dačić na televiziji Studio B.

Šef srpske diplomatije je kazao da vlast Crne Gore u srpskom narodu vidi „remetilačli faktor" i da „stalno izmišlja dve stvari". „Izmišljaju da se Srbija meša u unutrašnje stvari i da je protiv nezavisnosti Crne Gore i drugo, da je srpski narod protiv nezavisnosti Crne Gore", naveo je Dačić.

Ministar Dačić je rekao da što se Srbije tiče, istorijska je činjenica da između sebe ne samo da nismo nikada ratovali, nego nije bilo nikakvih sukoba, i da o tome govori čitava naša istorija, književnost i gusle.

Takođe, je poručio da Srbija ne može da ćuti i žmuri na probleme srpskog naroda, te da nema ništa protiv toga da svako bira svoj put. „Jedino što nas zanima u ovom problemu je pitanje položaja srpskog naroda i SPC. Srpski narod tamo nije nacionalna manjina, a ima više od 28 odsto", rekao je Dačić i naveo da bez obzira na toliki procenat Srba u ukupnom stanovništvu Crne Gore nema ih u državnim organima, niti među ministrima i ambasadorima.

„U modernom svetu pitanje ljudskih prava, prava naroda i verskih zajednica, nije više unutrašnje pitanje, već je univerzalno pitanje koje zanima sve i svi se mešaju u to. Hrvatska s pravom pita kakav je položaj Hrvata u Srbiji", kazao je Dačić.

Dodao je da je predsednik Crne Gore Milo Djukanović 1989. godine, kad je dolazio na vlast, „govorio da je ponosan na svoje srpsko poreklo i crnogorksu državnost".