gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
среда, 29. јул 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Папир у Бриселу био би потпуни промашај
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACICПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић истиче да би било какав папир који би евентуално Србији у Бриселу испостављао максималистичке захтеве био потпуни промашај.

Министар Дачић је за Б92 рекао да чврсто стоји иза председника Србије Александра Вучића у ставу који би штитио државне и националне интересе. Он је поновио став да се Србија сама изборила да се питање КиМ врати на дневни ред, и то, како је навео, заслугом садашње власти, од 2012. наовамо и оценио како су разговори о политичком решењу питања Косова и Метохије неповратан процес.

„То је неповратна чињеница, мишљење Србије је важно и релевантно. А што нам ЕУ даје папир ако је решено? Не би нас ништа питали да могу да изгласају то све, да може Косово да буде чланица УН", казао је Ивица Дачић. Он је рекао да ће притисака на Србију свакако бити "и споља али и изнутра".

„И насилне демонстрације су биле лакмус-папир, да се поручи Вучићу - ако не слушаш, можемо да те срушимо", навео је министар.

Поводом захтева Приштине за новим признавањима независности, Ивица Дачић је испричао како је Ричард Гренел (специјални изасланик председника САД за дијалог БГ-ПР) пренео представницима Србије да је Приштина прихватила да обустави кампању за признавање Косова и учлањење у међународне организације.

„Када сам причао са Вучићем, и он је рекао, а и ја, да мислимо да лажу. И они сад кажу: 'ми смо то обећали Гренелу, па то је било за Американце, а пошто до састанка није дошло ми уопште немамо те обавезе, јер Бриселу нисмо ништа обећали'", наводи Дачић.

Он је казао да су међународне реакције "немуште" и упозорио да ако Приштина настави са својом кампањом, да ће и Србија "радити свој посао". Поводом захтева такозваног Косова за сарадњу са Еурополом (агенција за борбу против криминала), Ивица Дачић каже да ће Србија "прикупљати податке и утврђивати чињенице" око тога. Објашњава да се Приштина већ пријавила за Еуроимаге при Савету Европе.

„Потписивање радног аранжмана с њима показује да Приштина жели да подигне сарадњу на виши ниво, на ниво равноправних држава", навео је министар и додао да Еуропол не прима у чланство оне који нису у ЕУ те да Србија такође има радни аранжман са том организацијом. Како каже, Косово се досад помињало условно, односно са звездицом, а сада је питање какав је тај радни аранжман. „Али, то свакако јесте ветар у леђа њиховим настојањима", додао је Дачић.