gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
четвртак, 01. октобар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Шефица ЕУ на Косову тражила помоћ чланица ЕУ због опструкција рада Специјалног суда
+ larger fontnormal font- Smaller font
pink okt_2020Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је шефица Канцеларије Европске уније на Косову Наталија Апостолова информисала чланице ЕУ о "великим проблемима" са којима се сусреће Специјални суд за злочине "ОВК" на Косову.

Током гостовања на ТВ Пинк, Дачић је навео да је Апостолова тражила помоћ чланица ЕУ како се рад тог суда не би опструисао на Косову, и подсетио да је Приштина раније тражила да се Специјални суд укине у Хагу и да заседа само на Косову.

"Сада су дали неке амандмане како би се суд ставио ван устава, што значи ван закона - да се укине суд. Тражили су да у Вашингтону (током разговора представника Београда и Приштине) то буде једна од тачака", рекао је Дачић.

Нагласио је да "след догађаја" иде ка томе да председник Косова Хашим Тачи буде ухапшен по налогу тог суда, и да то како је рекао, доказује обелодањење оптужнице.

Казао је да је сигуран да оптужницу нису објавили Европљани и напоменуо да је "на челу тог суда Американац" те сматра да администрација САД није себи могла да дозволи да споразум о економској нормализацији потпише неко ко би убрзо био ухапшен.

Говорећи о питању заштићених сведока Специјалног суда, Дачић је рекао да се убиства тих особа догађају у западним земљама, а не на Косову и да то говори да је реч о "организованим заверама и да неко то помаже".

Министар Дачић изјавио је и да брине чињеница што Европска унија не гради ауторитет на спровођењу оног што је потписано Бриселским споразумом.

Он је рекао да Приштина сада изнова поставља услове за реализацију оног што је потписано у Бриселу, а где је гарант ЕУ, да ће Заједница српских општина бити формирана када Србија призна Косово.

"Замислите да Ричард Гренел за седам година неког упозорава да спроводе оно што је у Вашингтону договорено. То америчка администрација не би никада дозволила, ЕУ је дозволила такав аутогол. Приштина је лупила шамар гарантима Бриселског споразума", рекао је Дачић.

Наводи да је Приштина уложила велики напор да нађу заштитнике у ЕУ, али америчкој администрацији, те да су били незадовољни што је 18 земаља повукло признање.

Делегација из Београда је у Вашингтону, наводи, направила џентлменски договор да се на годину дана стави мораторијум на лобирање на повлачење признања, али и да Приштина не радити на новом признању и да се не кандидује за улазак у међународне организације.

"Само четири дана после потписивања споразума министарка спољних послова такозваног Косова послала министарки БиХ писмо где их позивају да признају Косово јер је то резултат Вашингтонског споразума. То писмо смо дали Гренелу и председник Вучић ми је рекао да је Гренел звао Хотија да му је свашта рекао, да је то кршење споразума", рекао је Дачић.

То што је отказан технички дијалог Београда и Приштине због карантина и корона вируса, Дачић каже да се многи питају да ли је то права истина и да ли је то разлог отказивања састанка.

"Може један човек или неколико људи да буде инфицирано. То вам је као када бих ја рекао цело министарство спољних послова иде у карантин. Многи се питају да ли су то истините вести", навео је он.

Министар је рекао да је промена власти у Црној Гори прилика да се нормализују односи Србије и Црне Горе као две братске државе, два блиска народа. Рекао је да је опозицији у Црној Гори, која после избора има већину, потребно да преживи долазак на власт.

"Тешко власти да преживи пад, али и опозицији да преживио долазак на власт, када треба са речи да се пређе на дело", рекао је Дачић.

Коментаришући узјаву Мила Ђукановића да неће поднети оставку као председник државе, јер је освојио већину, Дачић је рекао да то није спорно, али да је питање колико би сада освојио гласова.

За опозицију каже да је важно да преживи долазак на власт.

"Волео бих да се ова историјска прилика не пропусти. То значи да би требало спустити лопту, да се не барата са стварима око којих не постоји сагласност у победничкој коалицији, него да се нађе заједничко решење поштујући изборне резултате", навео је он.

Важно је, наводи, да се што пре нађе " заједнички језик" како би се што пре формирала влада која би могла да спроведе политику која би била другачија од политике Мила Ђукановића.

Подсећа да је Мило Ђукановић, када је дошао на власт, био је секретар председвништа ЦК Савеза комуниста Црне Горе, да је тада заједно Момиром Булатовићем и Светозаром Маровићем, срушо тадашње црногорско руководство и рекао" доста је више да неко плаши црногорски народнаводном српском хегемонијом. Они то раде да би сачували власт"

"У праву је био. Критиковао је тадашњу власт и рекао да су црногорци поносни на српско порекло и црногорску државност. Апсолутно сам сагласан са тим, али какав је пут од тог његовог становишта и данас. У циљу спашавамња те власти нарушавани су односи Београда и Црне Горе. Стално се говори да Србија има нешто против државносто Црне Горе", рекао је Дачић.

На питање да ли би желео да остане министар спољних послова, Дачић је рекао да је то као када би га неко питао да ли би желео да освоји Лигу шампиона, али је додао да нема коначних договора, закључио је министар Дачић.