gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар
Интервјуи министра
Селаковић: Србија и РС биће нераскидиво везане, мир најважнији Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
субота, 09. јануар 2021.
223344Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска биле и остаће нераскидиво везане у предстојећим годинама, те да очекује да ће интензивно и предано сарађивати на изградњи стабилнијег и просперитетнијег региона.
Опширније...
 
Министар Селаковић за Блиц: Време подмлађивања српске дипломатије Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
среда, 06. јануар 2021.
 RAD3904.jpgRSZKакво стање сте затекли у Министарству спољних послова када сте га презузели?

Српска дипломатија је годинама изложена страшном дискредитовању у домаћој јавности. И те критике су само малим делом заслужене. Дипломатија је посао који почива на вишевековним конвенцијама и сложеним процедурама и по својој природи је конзервативна и несклона великим и брзим променама. Поједини елементи дипломатске праксе су стотинама година непромењени, не само код нас, већ и у другим земљама. Истина је да много тога може да се промени у унутрашњој структури Министарства спољних послова, на персоналном и организационом нивоу, како би наша дипломатија била покретљивија и храбрија и како би пружала боље резултате. Али то не значи да је наша дипломатија потпуно запуштена и без потенцијала, како многи сугеришу. Најтужније је што су критикама српске дипломатије најсклоније поједине бивше дипломате, људи којима мањкавости наше дипломатије не само да нису сметале док су били на високим позицијама, већ су и учествовали у стварању тих мањкавости, или барем ништа нису учинили да их отклоне. Након што сам пажљиво сагледао систем по дубини, могу да кажем да ситуација није ни безнадежна ни непоправљива, и да се надам да ћемо у временима која долазе бити сведоци подмлађивања српске дипломатије. Чињеница је да нам је потребна свежа крв, људи који располажу знањима и вештинама које недостају многим старијим колегама, и да ћемо ударити темеље једне нове и модерне професионалне дипломатске службе по мери наше Отаџбине.
Опширније...
 
Селаковић: Приоритети економска дипломатија и сународници Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
уторак, 05. јануар 2021.
512021Kонстанте спољне политике Србије су очување мира и стабилности у региону, европске интеграције, дијалог о Kосову и Метохији, као и развој регионалних односа, рекао је данас министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
Опширније...
 
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
недеља, 03. јануар 2021.
Tan2021-1-2 134812328 4Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.
Опширније...
 
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
субота, 02. јануар 2021.
0201 selakovich intrvju 01Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.
Опширније...
 
Селаковић за Курир: Богатији сам у професионалном смислу, учио сам од најбољег Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
четвртак, 31. децембар 2020.
 RAD1427Након посла генералног секретара председника, постали сте министар спољних послова. Колико је различит посао који сада обављате, са којим изазовима се сусрећете и да ли вам недостаје свакодневна сарадња са председником Александром Вучићем?

Са председником Вучићем сам у честом и приватном и професионалном контакту. Будући да је спољна политика значајним делом посао и председника Републике, ни за мене, као бившег председниковог генералног секретара, ова област није новина. Са председником редовно размењујем информације и разговарам о спољнополитичким темама. Председник је, и по Уставу, али и по својим личним својствима, особа која инспирише и даје тон политици наше земље у разним областима, па и области којом се тренутно бавим. У том смислу његова помоћ је и драгоцена и незамењива.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>