gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
понедељак, 12. март 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Пекинг: „Србија, балкански тигар, рођен из ватре", интервју амбасадора Бачевића часопису „Дип“
+ larger fontnormal font- Smaller font
altЧасопис „Дип", који је међу читалачком публиком познат као кинеска верзија „Националне географије", објавио је интервју са амбасадором Србије Миланом Бачевићем, уз колаж фотографија призора српских градова и природних лепота.

У тексту „Србија, балкански тигар, рођен из ватре", наш амбасадор је представио најважније елементе српско-кинеске сарадње, туристичке атракције Србије и упутио писану поруку кинеским читаоцима поводом Пролећног фестивала.

Он је истакао да је људски ресурс у Србији оно што испуњава поносом сваког када помисли на будућност земље.

„Поред тога што је дом младих и талентованих људи, који су отворени за свестрано повезивање са другим учесницима у свету у креирању предузетничке заједнице у области иновација, Србија је земља која је успела да сачува природно богатство. Лепоте природе, национални паркови, средњовековни споменици културе на УНЕСКО листи светске баштине, фестивали БЕМУС и Егзит, привлаче светске путнике и уметничке поклонике", рекао је амбасадор и додао да су безвизни режим са Кином, започет почетком 2017. године, и авио линија преко Прага, донели рекордан број кинеских туриста.

Амбасадор је нагласио да му је боравак у Кини донео велику радост и интензитет живљења и рада и да је динамика српско-кинеских односа узлазна, а учесталост сусретања највиших лидера највећа у историји билатералних односа.

„Србија је један од најактивнијих учесника у механизму Кина-ЦИЕЗ и земља дуж трасе „Појаса и пута" у којој, кроз низ пројеката и иницијатива, тежи да постане регионално саобраћајно и трговинско чвориште у том делу Европе. Србија је започела поступак отварања културног центра у Пекингу, што ће унапредити сарадњу и размену две земље у области културног стваралаштва", навео је он.