gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
уторак, 13. март 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Берн: Изложба „Златне нити ћирилице" у оквиру акције „Негујмо српски језик"
+ larger fontnormal font- Smaller font
zlatnenitiУ оквиру акције „Негујмо српски језик", у Амбасади Србије у Берну је одржана изложба веза и златовеза ћириличког писма, под насловом "Златне нити ћирилице". Изложбу ћириличких слова у везу и златовезу са мотивима из Мирослављевог јеванђеља приредило је удружење „Бео-етно визија" из Београда, које на овај начин промовише лепоту ћириличког писма, као чувара српске културне баштине, вековне традиције, духовности и идентитета.

Изложба је праћена предавањем Јање Тодоровић, филолога и књижевнице, о историји ћирилице и значају њеног опстанка, уз видео презентацију древних ћириличких споменика и књижевних списа, коју је приредио Душан Тодоровић.

zlatneniti 1

Отварајући скуп, амбасадор Снежана Јанковић је истакла да је Амбасада прошле године започела акцију „Негујмо српски језик", имајући у виду велики број припадника српске дијаспоре у овој земљи, те потребу да се код наших младих генерација које су рођене у Швајцарској очува српски језик и писмо, као средиште очувања њиховог идентитета, културе и традиције.

zlatneniti 2

На крају програма, присутнима се видео поруком обратио Арно Гујон, француски хуманитарац, оснивач невладине организације "Солидарност за Косово". Он је нагласио да "Срби треба да буду поносни на свој прелепи и за странце нимало лак језик", који представља наше велико богатство и полазиште за изучавање и разумевање свих других језика и култура.