gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
petak, 18. januar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Nju Delhi: O Srbiji kao izvozniku organskog voća u časopisu „Poljoprivreda danas"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Agriculture today_VMIndijski časopis „Poljoprivreda danas" objavio je u svom godišnjaku tekst našeg ambasadora Vladimira Marića o poljoprivrednim potencijalima Srbije, organskoj hrani i proizvodnji voća.

U tekstu se ističu geografski položaj naše zemlje i povoljni agroekološki i klimatski uslovi, koji su uz uvođenje najnovijih tehnologija i sorti, omogućili da Srbija postane jedan od vodećih proizvođača jabuke i maline u Evropi.

„U globalnim razmerama, Srbija sa površinom pod jabukama zauzima 12. mesto u svetu. Agroekološki uslovi Srbije omogućavaju bolji kvalitet maline i veći prinos po jedinici površine. Plodovi maline proizvedeni u Srbiji su aromatičniji i sadrže veći procenat šećera, s obzirom na pogodnost klimatskih uslova", navodi se u tekstu.

Ističe se i da prirodni potencijal - fizička, hemijska i biološka svojstva zemljišta, Srbiju svrstava u zemlje u kojima se uspešno razvija organska proizvodnja, te da je Ministarstvo poljoprivrede kreiralo poseban program mera namenjen podršci razvoju organske proizvodnje.