gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
субота, 02. фебруар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Токио: Семинари о српском културном наслеђу на јапанском
+ larger fontnormal font- Smaller font
dan srbijeАмбасада је 2. фебруара у оквиру пројекта "Месец Србије" одржала „Дан Србије" - низ семинара и радионица на јапанском језику, са темама које обухватају српску културну баштину и наслеђе, језик, народне игре и традиционалну кухињу. „Дан Србије" одржан је у просторијама ЈИЦА Глобал плаза у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА), а улаз за све семинаре је био бесплатан.

Радионицу српског језика одржале су Ћихаја Ојаизу и Ивана Голубовић Дубока из Амбасаде Србије, које су представиле опште информације о Србији и језику, ћириличком писму, поздраве и једноставне изразе на српском језику.

dan srbije2

Писац Бранка Такахаши приказала је видео презентацију наших споменика на Косову и Метохији који се налазе на листи Унеска, док су студенткиње „Тојо Еива Ђогакуин Универзитета" представиле традиционалну музику и игре Србије. Присутнима је омогућено да, уз презентере, науче кораке „Ужичког кола". Тијана Нагато из Амбасаде припремила је трпезу за Божић, славе и Ускрс.

dan srbije1

Манифестација "Месец Србије" трајала је од 7. јануара до 8. фебруара и обухватила низ садржаја - изложбу фотографија природних лепота Србије, локалитета Светске баштине, наших познатих спортиста, као и експоната народне радиности, које је Амбасада прибавила посредством ТОС, ОК Србије и Музеја Николе Тесле, видео презентације Србије и српски јеловник током тајања пројекта.