gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
петак, 07. јун 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Торонто: Уручење награда Културно-просветне заједнице Србије у ГК
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dodela nagradaГенерални конзул Василије Петковић и председник Културно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић уручили су 7. јуна Златне значке и Повеље заслужним појединцима и организацијама из српске дијаспоре у Канади, у просторијама ГК PC Торонто.

Културно-просветна заједница Србије у сарадњи са Министарством спољних послова и Министарством културе и информисања сваке године додељује Златне значке појединцима и Повеље организацијама који су својим активностима допринели очувању и ширењу српске културе и традиције у расејању.

За 2019. годину, Златне значке су добили председник СКУД „Опленац" и хуманитарне организације „Стара Рашка" Драгана Вараклић, уметнички директор хора „Кир Стефан Србин" Јасмина Вучуровић, књижевница и хуманитарни радник Гордана Петковић-Лаковић, историчар и публициста др Рајко Реј Радојевић, машински инжињер и хуманитарни радник Војислав Жикић. Повеље су добили СКУД „Академија српских народних игара" и српски недељеник на ћирилици „Новине" из Торонта. Специјалну награду „Вук Караџић" добило је удружење књижевника из Торонта „Десанка Максимовић".

Генерални конзул Василије Петковић је истакао да савремена српска дијаспора у Онтарију и Канади представља једну од најзначајнијих и најбоље организованих заједница са мноштвом културно-уметничких, спортских друштава и хуманитарних организација, те да свака на свој начин обележава, чува и промовише основне националне вредности.

Председник КПЗС Живорад Ајдачић је рекао да највећи број овогодишњих награда додељен српској заједници у Онтарију и Канади, јесте доказ великог рада, истрајности и привржености матици Србији.

Догађај су забележили дописништво РТС за Канаду, онтаријски дневни лист „Вести", недељник „Новине" и „Телевизија Торонто".