gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
среда, 11. децембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Адис Абеба: Промоција првог етиопског стрипа заснованог на истинитој причи
+ larger fontnormal font- Smaller font
altУ Амбасади Србије у Адис Абеби 11. децембра одржана је промоција стрипа „Aга", првог таквог уметничког израза икада објављеног у Етиопији. Спонзор издања је Република Србија.
 
У Етиопији је општепозната прича о Адбиси Аги, рођеном око 1920, јунаку Другог италијанско-абисинског рата, и његовим југословенском пријатељима Јулију и Стефану. Према Абдисином дневнику, који је у Етиопији веома знана литература, након рањавања 1937, он је заробљен и пребачен у Италију, где је осуђен на осам година затвора. Као патриота и несутрашиви борац, држан је под посебном присмотром. Ипак, са шесторицом Југословена, Абдиса је утекао и у шумама се спојио са другом групом одбеглих заробљеника, углавном Југословена и Енглеза. На наговор Абдисе, они су се вратили у логор и ослободили многе заробљенике. Предвођени Абдисом, једним британским мајором и једним Југословеном (чије се име различито наводи, али најчешће стоји Јулије) преживели су наставили да се боре против Италијана и Немаца. Има индиција да су се борили не само у Италији већ и у Југославији. Легенда каже да су Абдиса и његов југословенски пријатељ ушли џипом у ослобођени Рим носећи заставе Етиопије и Југославије.
 
alt
 
Абдисина храброст деценијама је инспирација Етиопљанима. Иако је неко време био заборављен, на њега је, по предању, цара Хајла Селасија, подсетио маршал Тито, коме је Абдисино јунаштво било познато, и Абдиса је добио одговарајући чин и постао царев телохранитељ. Умро је крајем седамдесетих година ХХ века.
 
alt
 
На промоцији стрипа говорили су Данијел Месфин, председник Удружења етиопских патриота, организације која окупља ратне ветеране и њихове потомке и поштоваоце, Минас Халефом, аутор стрипа, Адис Алем Абдиса, ћерка Абдисе Аге, и амбасадор Александар Ристић, док је пензионисани генерал Васихун Негату, ратни друг Абдисе из рата са Сомалијом 1964, одржао пригодно слово и аутору и амбасадору дао по примерак своје књиге сећања.
 
alt
 
У салону Амбасаде било је преко сто гостију, међу којима су, поред грађана заинтересованих за уметност, стрип и историју, били и Небијат Гетачов, портпарол Министарства иностранох послова Етиопије, Воркнех Аклилу, саветник министарке културе и туризма, два посланика из Дома народних представника, принц Бедемаријам Маконен, унук цара Хајла Селасија, амбасадори и дипломате, Етиопљани који су студирали у Србији, наши држављани који живе у Етиопији, као и пријатељи и породица аутора и Абдисе. Посебно интересовање изазвали су организовани долазак и присуство етиопских старих ратника, њихових поштовалаца и некадашњих официра, од којих је један стар 102 године.
 
alt
 
Овај догађај, који је привукао велику пажњу јавности и медија, учврстио је партнерске односе Србије и Етиопије на још једном пољу – у области културе. Вест су пренели амхарски и оромски сервис Би-би-сија, Етиопска новинска агенција ЕНА и други.