gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
четвртак, 12. децембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Париз: 180 година дипломатских односа Србије и Француске обележено у Националној скупштини
+ larger fontnormal font- Smaller font
altУ Националној скупштини у Паризу 11. децембра уприличен је пријем поводом 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Француске, у организацији Живке Парк, посланице Републике у покрету и председнице Посланичке групе пријатељства. Пријему су присуствовале државна секретарка за европске послове Амели де Моншалан и амбасадорка Србије Наташе Марић.

Председница Групе пријатељства Парк је истакла да јој је изузетна част што је као дете српских имиграната у прилици да лично ради и доприноси продубљивању односа и јачању економских и културних веза између две земље. Државна секретарка Де Монтшалан је констатовала да се мали број земаља може похвалити дуговечним и свестраним односима и закључила да ће Француска бити искрен партнер Србији на њеном европском путу. Амбасадор Марић је указала на обим билатералних односа на политичком, економском и културном плану и значај њиховог јачања, те је позвала присутне да и сами преузму иницијативу у правцу унапређивања односа између Француске и Србије.

Присутнима су се обратиле и званице из пословних, културних, академских и дипломатских кругова: Мари-Анж Дебон, потпредседница компаније Суез, Емануел Менанто из компаније Винци Аирпортс, др Станислав Сретеновић са Института за савремену историју, редитељка Мила Турајлић и директор Дирекције за континенталну Европу Фредерик Мондолони.