gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
ponedeljak, 13. april 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vašington: Brifing sa ambasadorom Matkovićem
+ larger fontnormal font- Smaller font
altAmbasador Djerđ Matković bio je glavni govornik na specijalnom onlajn brifingu, koji je 13. aprila organizovala "Srpsko-američka liderska konferencija" (SALK) iz Ilinoisa.

Koncipiran u vidu razgovora ambasadora Matkovića sa moderatorom Ilijanom Todorović, advokatom iz Nju Orleansa i predsednikom SALK-a Aleksandrom Djuričićem, i odgovaranja na pitanja koja su stigla putem društvenih mreža, brifing je emitovan uživo na Fejsbuk stranici ove organizacije.

Pored aktuelne teme, borbe protiv zarazne bolesti Kovid-19, mera koje se sprovode u Srbiji i prognoza posledica na privredu, tematika pitanja bila je najvećim delom vezana za pomoć srpskim državljanima u SAD, evakuacione letove, prava dvojnih državljana, saradnju Ambasade sa Srpskim kokusom u Kongresu SAD, kao značaju registracije naše dijaspore na popisu stanovništva u SAD.

U oceni sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i SAD na političkom i ekonomskom planu, ambasador Matković je izdvojio saradnju u oblasti odbrane, a posebno Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koja je postavila osnov za razvoj saradnje Srbije i Ohaja u različitim oblastima.