gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
petak, 24. april 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Peking: Predstavljena Zbirka srpske poezije
+ larger fontnormal font- Smaller font
 Ambasada Srbije u Pekingu pridružila se akciji promocije književnosti na društvenoj mreži Veibo povodom Svetskog dana knjige 24. aprila i kineskoj javnosti predstavila „Zbirku srpske poezije" koja je prošle godine, u izdanju "Vrajters pablišing hausa", objavljena na kineskom jeziku. Zadatak je bio da se u kratkom videu na maternjem jeziku pročita deo književnog dela, objavljenog u Kini, koji bi na kineskom pročitala, po preporuci Veiboa, kineska zvezda i taj video objavila na svom nalogu.

Marlena Marković iz Ambasade Srbije predstavila je, na kineskom, zbirku koju je preveo profesor Peng Jučao sa Pekinškog univerziteta za strane jezike i potom na srpskom pročitala pesmu Mike Antića „Most". Pesmu je na kineskom dočarao poznati kineski glumac - Guo Djingfei, a njegov video je izazvao veliki broj pohvalnih komentara.

U konkurenciji više od deset ambasada - UAE, Velike Britanije, Francuske, Egipta, Izraela, Norveške, Austrije, Švajcarske, misije UNESKO-a, britanskih konzulata, kao i onih ambasada gde je kineska dijaspora najbrojnija - Australije, Novog Zelanda, video Ambasade Srbije je imao najviše pregleda - skoro dva miliona i najveći broj komentara u kojima je pozdravljena akcija promocije našeg književnog stvaralaštva, veličan „most prijateljstva" , „most kulturne saradnje" Srbije i Kine, uz asocijacije na istoimeni kultni film.