gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
субота, 18. мај 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: "Захвални смо Демократској Републици Конго што је доследна свом ставу по питању Косова"
+ larger fontnormal font- Smaller font
1805 daccich kongo izjПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић током званичне посети Демократској Републици Конго састао се са председником те земље Феликсом Чизекедијем.

"Демократска Република Конго и Република Србија су две изузетно пријатељске земље са дугом традицијом пријатељских односа.

Моја жеља је била да се сусретнем са новоизабраним председником како бисмо потврдили добре билатералне односе, пријатељство и сарадњу и у будућности.

У том смислу смо разговарали како да унапредимо нашу сарадњу и на политичком плану, као и да размењујемо посете. Позвао сам председника да на јесен посети Србију што је он са задовољством и прихватио.

Циљ нам је да унапредимо сарадњу и у области економије - да повећамо обим спољнотрговинске размене, да имамо добру сарадњу у областима одбране и безбедности, да понудимо стипендије за студенте из Конга, као што је то било у време Југославије, али и да будемо једни другима пријатељи на међународном плану и да подржавамо једни друге у међународним организацијама.

Србија подржава ДР Конго на међународном плану и у међународним организацијама, исто тако, веома смо захвални ДР Конгу на подршци коју пружа Србији и нашем територијалном интегритету. Новоизабрани председник је још једном нагласио да његова земља неће мењати свој став везано за територијални интегритет и питање Косова," изјавио је шеф српске дипломатије на заједничкој конференцији за новинаре са председником Демократске Републике Конго.