gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 29. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija pozdravlja spremnost Organizacije američkih država da ojača dijalog sa državama posmatračima
+ larger fontnormal font- Smaller font
oad govor 1Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 49. zasedanju Generalne skupštini Organizacije američkih država:

„Uvaženi gospodine generalni sekretaru Organizacije američkih država Luise Almagro,
Pomoćniče generalnog sekretara Nestore Mendesu,
Uvažene ekselencije, dame i gospodo,

Dozvolite mi, pre svega, da zahvalim na srdačnom pozivu ministru spoljnih poslova Republike Kolumbije gospodinu Karlosu Truhilju da prisustvujem ovogodišnjem sastanku država članica sa zemljama posmatračima pri Organizaciji američkih država.

Iako geografski udaljena zemlja, Republika Srbija je u državama Zapadne hemisfere i njenim regionalnim organizacijama prepoznala istovetnost fundamentalnih principa i vrednosti na kojima zasniva svoju spoljnu politiku, kao i odnose i saradnju na svim nivoima, a to su pre svega poštovanje osnovnih principa Povelje Ujedinjenih nacija, odnosno poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta država, ljudskih prava, miroljubiva koegzistencija, demokratija, saradnja i solidarnost.

Sa istim uverenjem Srbija, iako već dugi niz godina razvija prijateljske odnose sa najvećim brojem država Zapadne hemisfere, nastoji da zaokruži svoje prisustvo u vašem regionu kroz uspostavljanje saradnje, jačanje postojećih i uspostavljanje diplomatskih odnosa tamo gde ih još uvek nema. Uvereni smo da postoje značajni potencijali za to.

Poseban aspekt predstavlja saradnja Srbije sa regionalnim organizacijama Zapadne hemisfere, čije začetke beležimo još 2002. godine, sticanjem posmatračkog statusa u Organizaciji Američkih Država, a vremenom se upotpunjuje saradnjom i u okviru organizacija kao što su Karipska zajednica i zajedničko tržište (CARICOM), Asocijacija karipskih država (ACS), Sistem za centralno-američku integraciju (SICA) i Pacifička Alijansa.

Prepoznajući ključni značaj Organizacije američkih država na planu jačanja regionalnog dijaloga u oblastima demokratije, mira, ljudskih prava, bezbednosti i održivog razvoja, Republika Srbija je 2010. godine odlučila da osnaži prijateljsku saradnju i uspostavi obostrano korisno partnerstvo zaključivanjem Memoranduma o razumevanju sa Generalnim sekretarijatom OAD-a, u kome su bliže definisani oblici naše uzajamne saradnje.

Srbija pozdravlja spremnost OAD-a da ojača dijalog sa državama posmatračima, jer to doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju saradnje zasnovane na zajedničkim vrednostima i interesima, posebno kada je u pitanju suočavanje sa aktuelnim izazovima, koji zahtevaju globalni odgovor, razmenu iskustava i solidarnost. Srbija visoko ceni stručnost i mehanizme OAD-a na planu razvoja i jačanja demokratije i izbornih sistema u državama članicama.

Zbog toga je od zaključivanja pomenutog memoranduma, Srbija u prethodnom periodu nastojala da, u granicama svojih mogućnosti, pruži podršku programima iz oblasti razvoja demokratije i izbornih sistema u državama članicama, a predstavnici Srbije učestvovali su u posmatračkim misijama OAD-a na izborima ili prilikom referenduma u Sent Vinsentu i Grenadinima, Ekvadoru, na Jamajci i Bahamima. Ove godine podržaćemo posmatračke misije prilikom izbora u Gvatemali i Boliviji.

Kao zemlja koja svojim iskustvom prepoznaje značaj razvoja svih segmenata društva na putu stvaranja optimalnih uslova za život svojih građana, Srbija je prepoznala važnost segmenta integralnog razvoja Inter-američkog sistema, namenjenog pre svega najranjivijim državama Zapadne hemisfere, i nastojala je da učestvuje u programima kao što su projekti iz oblasti razvoja turizma i preduzetništva, ali i projekti na planu obrazovanja od najranijeg detinjstva. Pored projekata u okviru OAD-a, Srbija je omogućila studentima iz jednog broja država Latinske Amerike i Kariba da studiraju na Univerzitetu u Beogradu. Spremni smo da i u narednom periodu podržimo programe OAD koji direktno utiču na poboljšanje uslova života građana ovog dela sveta.

Kompleksnost savremenih izazova, posebno u domenu ljudskih prava, bezbednosti, borbe protiv organizovanog kriminala, klimatskih promena i dr. zahteva kontinuirani dijalog i razmenu iskustava partnera na regionalnom i multilateralnom nivou kako bi se pronašla optimalna i sveobuhvatna rešenja ovih problema. Srbija će nastojati da bude upravo takav, odgovoran partner Organizacije američkih država

Dozvolite mi da Republici Kolumbiji, kao domaćinu, izrazim zahvalnost na srdačnom gostoprimstvu i odam priznanje za odličnu organizaciju ovog skupa.

Hvala!"