gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 03. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Неопходно је да са Перуом градимо стратешке односе“
+ larger fontnormal font- Smaller font
0207peru dacic_nestor2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је у званичној посети Републици Перу.

У главном граду, Лими, министар Дачић имао је веома успешан разговор са својим колегом, министром иностраних послова Перуа Нестором Пополисиом Бардалесом.

„Некадашња Југославија са Перуом је имала изузетне односе. Перу је био један од наших највећих политичких и економских савезника у овом региону. Последњих година дошло је до стагнације у односима и то је резултирало тиме да је Перу признао ЈПНК.
Имајући све то и виду, нама је у интересу да обновимо односе с Перуом, и зато је ова моја посета од изузетног значаја обзиром да прошао низ година од последње билатералне посете.

Перу је признао ЈПНК 2008. године, али имају статус замрзнутог признања. Нису успоставили дипломатске односе, а од 2015. године не гласају за чланство Косова у међународним организацијама (Унеско и Интерпол).

Такође, Перу је нестална чланица Савета безбедности УН-а. У јулу ће председавати Савету безбедности и могу да кажем да имамо њихову отворену подршку у Савету безбедности.

Дакле, дошло је време да се наши односи обнове. Активно ћемо учествовати у тражењу наших заједничких интереса и у том циљу очекујем посету мог колеге министра.

Економска сарадња је веома ниска, сарадња није претерано развијена ни у другом областима и зато је неопходно да са Перуом градимо стратешко партнерство.
Питање Косова није најважније питање о којем треба разговарати, у питању су наши стратешки односи и наше присуство у региону и из таквог пријатељског односа ће произаћи и пријатељски став у односу на проблеме око Косова. Потребно је да се Србија врати на место које је Југославија имала у односима са тим земљама и да кроз такав пријатељски однос према њима штитимо свој национални и државни интерес.

Амерички континент има 35 држава које су чланице УН-а, тренутно Косово није признало 19 земаља, док је 16 признало. Циљ је да се у нашу корист повећа број земаља које не признају Косово.

Перу је замрзао своју одлуку о признању, тако да се Перу не може више рачунати као земља која подржава Косово и за нас је то веома битно", нагласио је након разговора у Лими министар Дачић.