gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 03. jul 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Limi otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
+ larger fontnormal font- Smaller font
0207peru konzulat1Govor prvog potpredsednika Ivice Dačića na ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Karmen Rosa Karuanđo Urtado sa sedištem u Limi:


„Poštovana gospođo Urtado,
Dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Čast mi je i zadovoljstvo da vas danas, u ime Vlade Republike Srbije, pozdravim i poželim dobrodošlicu i zahvalim što ste se odazvali pozivu da prisustvujete ceremoniji svečanog otvaranja Konzulata Republike Srbije u Limi, na čelu sa počasnim konzulom gospođom Karmen Rosa Karuanđo Urtado.Dozvolite mi da sa zadovoljstvom istaknem prijateljske i dobre odnose koje naše dve države i naši narodi neguju. Želim da podsetim da naši diplomatski odnosi datiraju iz perioda pre Drugog svetskog rata, a obnovljeni su 1967. godine. Peru je bio jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera SFRJ u Latinskoj Americi, a prijateljski odnosi potiču iz vremena bliske saradnje u okviru Pokreta nesvrstanih. Republika Peru spada među zemlje sa bogatom tradicijom i dugom istorijom, koja će 2021. godine proslaviti jubilarnu godišnjicu - 200 godina od sticanja nezavisnosti.

Želja je i opredeljenje Republike Srbije da sa Republikom Peru nastavi da razvija i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa.

Bilateralni ekonomski odnosi ostaju jedan od glavnih oblika saradnje i predstavljaju oblast sa velikim potencijalom za unapređenje. Zajednički je ocenjeno da postoji prostor za intenziviranje ekonomske saradnje, pre svega u oblasti poljoprivrede i namenske industrije, kao i za realizaciju saradnje u okviru Pacifičke alijanse. Naglasio bih da kompanija "Energoprojekt" već duži niz godina uspešno posluje u Peruu i ima svoje predstavništvo u Limi.


 

Počasni konzulat Republike Srbije u Limi će u značajnoj meri doprineti uspostavljanju i razvijanju privredne saradnje među partnerima sa srpske i peruanske strane, posebno imajući u vidu povećano interesovanje peruanskih kompanija za ulaganja u Republiku Srbiju.

Hteo bih da naglasim da će otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom u Limi dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Republike Srbije i Republike Peru, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije. Aktivnosti počasnog konzula će biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje.

Institucija počasnih konzula u Republici Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima. Danas, Republika Srbija ima 75 počasnih konzula u inostranstvu. Pretežno su to predstavnici poslovnog sveta, ugledni advokati, lekari, profesori, kulturni radnici, kao i pripadnici drugih profesija. Svi su oni po pravilu visokoobrazovane ličnosti, cenjene u svojim sredinama, koji su na dobrovoljnoj osnovi i sa najboljim namerama prihvatili da obavljaju ovu odgovornu funkciju.

Poštovana gospođo Urtado dozvolite mi da Vam još jednom poželim mnogo uspeha u Vašem budućem radu.

Hvala!"