gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 05. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Београду одржан састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspУ Београду, 2. и 3. јула 2019. године одржан је наставак 19. састанка Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ (Анекс Б Споразума о питањима сукцесије).

Састанку су присуствали овлашћени представници свих држава-сукцесора бивше СФРЈ – Босне и Херцеговине (Аднан Хаџикапетановић), Републике Хрватске (Петар Узоринац), Републике Северне Македоније (Борчо Дамјанов), Републике Словеније (Дамјан Бергант) и Републике Србије (Вељко Одаловић).

Дневни ред наставка 19. састанка Мешовитог комитета обухватио је низ актуелних тема у процесу расподеле дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ – попут процеса заједничке продаје појединих непокретности бивше СФРЈ, анализе имовинско-правног статуса појединих непокретности из Анекса Б, као и сагледавање могућности за постизање договора о даљој расподели дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ.

Састанак је окончан усвајањем Резолуције, односно доношењем низа конкретних одлука по свим тачкама дневног реда – укључујући и расподелу једног броја непокретности бивше СФРЈ.
Тако, договором држава сукцесора, Републици Србији су, овом расподелом, додељени објекти сталне мисијe при УН у Женеви, генералног конзулата у Франкфурту, амбасаде и куће у Харареу, као и резиденције у Конакрију. Одлука о расподели, односно додели једног броја непокретности бивше СФРЈ из Додатка Анекса Б Споразума, представља прву одлуку Мешовитог комитета такве врсте након више од 7 година.

Такође, у складу са Споразумом о питањима сукцесије, извршене су измене и допуне листе из Додатка Анекса Б у смислу отписа једног броја непокретности за које је, након провере имовинско-правног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да никада нису биле или више нису у власништву бивше СФРЈ, али и уписа тзв. „новопронађене" имовине бивше СФРЈ, која претходно није била евидентирана у Додатку Анекса Б. Поменуте одлуке представљају прве одлуке Мешовитог комитета овакве врсте.

Мешовити комитет је констатовао да је заједничка продаја непокретности бивше СФРЈ у Њујорку (резиденцијални стан) и Токију (амбасада/резиденција) успешно окончана, као и да је продаја непокретности у Бону у завршној фази.

Разматране су и могућности физичких подела тзв. великих дипломатских комплекса у Бразилији, Њу Делхију и Москви, као и Адис Абеби, а донета је и одлука да се листа уметничких дела, која су се налазила у ДКП бивше СФРЈ и о чијем фактичком стању нема података, упути Интерполу ради потраге и предузимања даљих мера из њихове надлежности.

Састанак Мешовитог комитета у Београду је протекао у конструктивној и радној атмосфери, а, упркос комплексности процеса сукцесије бивше СФРЈ, компромисно је остварен заједнички напредак и донете су изузетно значајне одлуке по појединим питањима.

Наредни, 20. састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, одржаће се до краја фебруара 2020. године у Сарајеву.