gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 15. avgust 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralni odnosi Srbije i Japana idu uzlaznom putanjom i na političkom i na ekonomskom planu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-TaroPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Japana Taro Konom koji boravi u jednodnevnoj poseti našoj zemlji.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo što je posle 18 godina jedan japanski ministar posetio Srbiju i naveo da ta poseta, kao i najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučić na ustoličenju japanskog cara Naruhita u oktobru govori o produbljivanju odnosa Beograda i Tokija.

„Ponosni smo na dugu tradiciju političkih odnosa sa Japanom", rekao je šef srpske diplomatije i naveo da se sa japanskim ministrom dogovorio danas da 1882. godinu, godinu prepiske srpskog kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanove kao godinu prijateljstva dve zemlje.

"To znači, da već od danas počinjemo sa pripremama za obeležavanje 140 godina od prijateljstva Srbije i Japana, što će biti 2020. godine", kazao je Dačić dodajući i da će Beograd pozvati japansku carsku porodicu da poseti našu zemlju.

Podvukao je da su bilateralni odnosi Srbije i Japana sve bolji i na političkom i ekonomskom planu i to uz pojačan interes japanskih investitora za srpsko tržište.

Dačić je zahvalio japanskom ministru na tome što su prilikom glasanja u Unesku i Interpolu za članstvo Kosova bili uzdržani, iako su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
"Mi to izuzetno cenimo, jer smatramo da svi treba da sačekaju kraj dijaloga i postizanje kompromisa, a ne da se vuku jednostrani potezi, kao što je učlanjivanje u određene međunarodne organizacije", kazao je šef srpske diplomatije.
Kako je naveo, japanskom kolegi je rekao da Srbija želi mir, dogovor, kompromis, ali da ne može da prihvati jednostrane akte koji ugrožavaju nacionalne i državne interese.

„Ekonomski odnosi su u uzlaznom periodu, dobijaju na intenzitzetu, beleži se porast japanskih kompanija na našem tržištu", rekao je Dačić navodeći da je prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Japanom iznosila 180 miliona evra, što je više u odnosu na prošli period, ali da ona može da bude i viša.
Dodao je i da je Srbija zainteresovana i za saradnju u naučno-tehnološkoj oblasti, oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, sporta...

Šef srpske diplomatije je zahvalio Japanu na tehničkim i materijalnim donacijama i naveo da je ta zemlja Srbiji donirala za 20 godina ukupno 507 miliona evra.

Ministar Taro Kono je naveo da bi trebalo češće organizovati posete zvaničnika dve zemlje i zahvalio je Dačiću na gostoprimstvu.
"Naši odnosi su značajno produbljeni od posete premijera Abea prošle godine", rekao je Taro Kono i dodao da je danas sa šefom srpske diplomatije razmatrao načine na koji mogu da se unaprede bilateralni odnosi u različitim oblastima, kao i da se započnu pripreme za obeležavanje 140 godina prijateljstva.

„Razmenili smo i mišljenja o načinima za unapređenje naših ekonomskih odnosa", rekao je i dodao da je Srbija izvor visoko kvalifikovane radne snage, kao i da je pokazan izuzetan napredak u ekonomskim reformama i fiskalnoj konsolidaciji. Kako je rekao, smatra da je najvažnije da se japanska poslovna zajednica informiše o uslovima koji se u Srbiji nude.

„Stabilnost Zapadnog Balkana nije samo regionalno i evropsko pitanje", istakao je i dodao da je to strateško pitanje i za Japan.
„Japan pozdravlja ulogu Srbije u promovisanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a Japan će nastaviti da podržava ekonomske reforme u Srbiji i pristupanje Srbije EU. Japan podstiče i saradnju zemalja unutar regiona Zapadnog Balkana", kazao je Taro Kono.

Navodeći da će Japan sledeće godine biti domaćin Olimpijskim igrama, šef diplomatije Japana je naglasio da je Srbija poznata kao velika sportska nacija i poželeo je svim srpskim sportistima uspeh.