gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
utorak, 10. septembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odluka hrvatskih organa da zabrani ulazak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u suprotnosti je sa osnovnim načelima moderne Evrope
+ larger fontnormal font- Smaller font
msp -_zgradaMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, saopštava da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Srbije kako bi predala protestnu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan. Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske, navodi se u noti.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije još jednom ukazuje da „neprimerenih postupaka" niti reakcija od strane „srpskog političkog vođstva" nije bilo. Podsećamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa. Republika Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija.