gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 13. септембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија је спремна да на различите начине допринесе јачању и спровођењу зацртаних приоритета и циљева Унеска
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_Odri_AzuleГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању Међународног консултативног састанка у области медијске и информационе писмености који се одржава данас у Београду:

„Уважена мадам Азуле, генерална директорко Унеска,
Уважени министри,
Екселенције,
Даме и господо,

У име Владе Републике Србије желео бих да поздравим овај значајан скуп, Међународни консултативни састанак у области медијске и информационе писмености, који организује Република Србија у партнерству са Унеском. Имам изузетну част и огромно задовољство да поздравим генералну директорку Унеска, гђу Одри Азуле, која је по први пут у Републици Србији у овом својству. Пожелео бих Вам, овим поводом, топлу добродошлицу и изразио искрену захвалност због посете Србији и што сте својим учешћем увеличали овај важан скуп.

Данашњи догађај сведочи о посвећености Србије мандату и вредностима Унеска, као и наше опредељености да будемо снажан партнер у спровођењу Унескових глобалних приоритета и стратешких и програмских циљева. Република Србија улаже континуиране напоре да широко разграна сарадњу са Унеском и пружи подршку интелектуалном ауторитету и разноврсној експертизи Организације, посебно у контексту новог глобалног развоја и Агенде 2030.

Уверен сам да свет не може постати бољи без заштите и јачања сарадње у областима културе, образовања, науке и комуникација и информација, у чему је Унеско кључан актер на глобалном нивоу. Србија придаје изузетан значај активностима Унеска на плану заштите материјалног и нематеријалног културног наслеђа, природног и документарног наслеђа, као и промовисању разноликости културних израза, и снажно подржава приоритете Унеска – Африку и родну равноправност, као и младе, образовање и културу.

Очекујемо да ће ова посета генералне директорке Унеска допринети даљем интензивирању и диверсификацији сарадње Републике Србије и Унеска у свим областима. Република Србија је спремна да на различите начине допринесе јачању и спровођењу зацртаних приоритета и циљева Организације.

Медијска и информациона писменост, као кровна тема нашег скупа, подразумева управо вештине и знања која омогућују свим људима да активно учествују у грађанском животу савременог друштва на одговоран начин према себи и према другима. То су вештине које развијају критичко размишљање, одговорно понашање у јавном медијском простору, борбу против стереотипа, расизма, говора мржње, дискриминације. Медијска и информациона писменост постаје писменост за живот у дигиталном добу, у тренутку када сви тежимо оснаживању грађана да одговоре на социјалне, економске и еколошке изазове и активно допринесу свеукупном напретку наших друштава.

Можемо констатовати да је данашњи догађај и признање Унесковом лидерству и визији у областима које могу да трансформишу и унапреде квалитет живота људи и друштава, али и доведу до одрживог мира, толеранције и међусобног разумевања. Ово се посебно односи на младе генерације, јер на младима свет остаје.

У савременом свету глобализације и дигитализације, када се чини да је све на дохват руке, суочени смо, парадоксално, са порастом сукоба и неразумевања, екстремизма, дискриминације. Полазећи од тога да незнање рађа предрасуде, а предрасуде сукобе, важно је додатну пажњу посветити писмености и образовању као превенцији сваког облика нетолеранције. Зато је мисија Унеска данас значајнија него икада пре, на националном и глобалном нивоу.

Захвални смо Унеску што је препознао идеју да се преиспита и унапреди релевантни наставни план и програм за наставнике, као кључни ресурс и алатка за развијање информационог, комуникационог и технолошког пејзажа.

Надамо се да ће закључци скупа, као резултат интензивног рада 30 стручњака из целог света у области медија, образовања, комуникационих и информационих технологија, успешно допринети припреми „Београдских смерница за Нацрт глобалних стандарда за курикулумe за медијску и информациону писменост", а потом и ажурирању приручника о медијској и информационој писмености.

Република Србија ће наставити да се, заједно са генералном директорком Унеска и свим државама чланицама, залаже за остварење племенитих вредности и циљева Унеска од цивилизацијског значаја, не само у домену образовања и комуникација, већ и науке и културе, имајући у виду њихов изванредан потенцијал у остварењу позитивне визије света на путу ка свеобухватном и трајном миру.

Уважени гости,
Даме и господо,

Дајем реч генералној директорки Унеска, мадам Одри Азуле, и желим вам успешан наставак скупа.

Хвала!"