gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 11. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Гана повукла признање Косова
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ghana111119Република Гана повукла је признање Косова и Метохије, о чему је нотом обавестила Министарство спољних послова Србије. Тиме је Република Гана постала 16. држава, чланица Уједињених нација, која је повукла признање Косова.

Званично смо обавештени да влада Републике Гане сматра да је њена одлука из 2012. године да призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије била преурањена и да је то признање и успостављање дипломатских односа представљало кршење Хелсиншког договора, као и фундаментално кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Изражавамо захвалност Влади Републике Гане због ове одлуке, која је утемељена на међународном праву, Повељи Уједињених нација, као и чињеници да је у току процес чији је циљ решавање овог питања, који Гана подржава.

Одлука Владе Републике Гане да повуче признање Косова и Метохије још једна је потврда наше политике тражења решења кроз дијалог и компромис, уз неизоставно учешће Србије у том процесу. Једнострана решења нису пут ка миру и стабилизацији прилика, што је и Влада Републике Гане потврдила овом одлуком. Очекујемо да ће ова одлука охрабрити и неке друге чланице УН-а да преиспитају своје одлуке и повуку признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Република Гана је највећа држава која је до сада повукла признање Косова и Метохије и њена одлука је веома важна у међународним оквирима, имајући у виду величину и политички утицај те земље. Ту одлуку доживљавамо и као израз пријатељства према Републици Србији, које вуче корене још из периода оснивања Покрета несврстаности, јер су међу оснивачима Покрета били и председници Тито и Нкрумах.Обавештење Владе Гане можете преузети овде.Nota Ghana111119
nota pre111119