gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 29. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић и Грушко обишли Музеј Југославије и Кућу цвећа
+ larger fontnormal font- Smaller font
Grusko Kuca cvecaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и заменик министра спољних послова Русије Алексанадар Грушко обишли су данас Музеј Југославије и Kућу цвећа.

Дачић и Грушко су, у пратњи амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка, најпре обишли преузету колекцију фонда некадашњег Музеја револуције народа и народности са експонатима везаним за историју радничког покрета и Kомунистичке партије у СФРЈ.

Погледали су и збирку Меморијалног центра "Јосип Броз Тито" у којој је најзанимљивији део чине поклони које је Јосип Броз Тито добијао од сународника и светских државника.
Пажњу Дачића и Грушка привукли су и Титови лични предмети, међу којима је и највише совјетско одликовање, Орден сободе, који му је 1944. године доделио Стаљин за заслуге у Другом светском рату.

Двојица званичника имали су прилику да погледају и експонате из времена стварања СФРЈ, а шеф српске дипломатије је крај грба СФРЈ објашњавао шта се дешавало 29. новембра 1943. године у Јајцу и зашто се датум Другог заседања АВНОЈ-а обележавао као Дан Републике.

Дачић и Грушко су обишли и Kућу цвећа, у којој су сахрањени Јосип Броз Тито и његова супруга Јованка Броз.

Грушко је посету меморијалном комплексу завршио уписивањем у спомен-књигу.