gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 02. децембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Снажна подршка Словеније евроинтеграцијама Србије"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Cerar Beograd 2019Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас у Београду са министром иностраних послова Републике Словеније Миром Цераром.

Након састанка са словеначким колегом, министар Дачић је констатовао да су последњих година интензивирани билатерални контакти Србије и Словеније и да су односи две државе веома добри.

Шеф српске дипломатије је рекао да Србија остаје на европском путу без обзира на то што, каже, постоје различите сметње кад је реч о ставовима саме ЕУ о брзини и начину вођења преговара, као и динамици процеса проширења.

"С друге стране, Србија мора да штити своје националне и државне интересе који су пре свега везани за заштиту нашег територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова, мора да има веома балансиран однос кад је реч о кључним политичким актерима на међународној политичкој сцени", навео је Дачић.

Са Словенијом се, каже, траже заједнички интереси и о оним стварима око којих не постоје сагласност, као што је питање Косова.
"Ми увек износимо аргументацију која у суштини тражи једно разумевање за нашу позицију и за потребу, нашу жељу да се дође до компромиса", рекао је Дачић.

Нагласио је да Србија жели да буде конструктиван фактор у региону, фактор стабилности и помирења и мира у региону.

Министар Дачић истакао и да је веома важно да имамо добру економску сарадњу са Словенијом, као и да је спољнотрговинска размена прошле године износила 1,1 милијарди евра и да постоји заинтересованост за даљи развој економских односа.

О свим питањима попут културног наслеђа, сукцесије и положаја Срба у Словенији, додао је Дачић, разговара се у пријатељском тону и са жељом да се реше проблеми који су наслеђе наше прошлости.

Министар Церар, који је у Србији први пут од како је министар спољних послова, рекао је да се врше припреме за заједничку седницу влада Србије и Словеније и да верује да ће она бити у конструктивном духу, пре свега када је реч о привредној сарадњи за коју нагласио да је одлична. Он је најавио и да ће се вечерас састати са словеначким предузетницима у Србији.

Нагласио је да се Словенија више него било која друга држава ЕУ залаже за прикључење Западног Балкана ЕУ.

"Ту видимо Србију као значајног актера. Подржавамо свако повезивање, сарадњу, и желимо да то повезивање буде што шире и да укључи што више актера", казао је Церар и нагласио да ће Словенија и даље да подржава придруживање Србије ЕУ.

"Већ сада смо поставили питање интеграције Западног Балкана у ЕУ међу кључне приоритете нашег председавања ЕУ", поручио је Церар.