gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 09. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Традиционално пријатељство и међусобна подршка у међународним форумима и организацијама Србије и Палестине
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dai -_mip_Palestine_januar_2020Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова Државе Палестине Ријадом Ал-Малкијем који борави у званичној посети нашој земљи.

Двојица министара сагласили су се да су билатерални односи две државе добри, да постоји традиционално пријатељство, истичући да таквим односима доприноси и међусобно подржавање у међународним форумима и организацијама.

Након састанка министри Дачић и Ал-Малки потписали су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Државе Палестине о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, а министар омладине и спорта Вања Удовичић и палестински министар потписали су Меморандум о сарадњи у областима омладине и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Високог савета за омладину и спорт Државе Палестине.

Министар Дачић истакао је да му је велико задовљство што има прилику да угости великог пријатеља Србије, који је, како је истакао, и лично допринео развоју пријатељства Србије и Палестине, али и заједно са палестинским председником Абасом подржава Србију у свим међународним организацијама по питању територијалног интегритета и суверенитета, не гласајући за пријем Косова у међународне организације.

"Неспорно је да постоји традиционално пријатељство и да имамо добре односе", рекао је Дачић подсетивши да је бивша Југославија међу првима признала Палестину, чак и пре неких арапских земаља.
"Захвални смо Палестини на принципијелној подршци у вези Косова и Метохије, а та подршка је од изузетне важности јер је Палестина веома цењена и то не само у муслиманском свету, већ се њихов став цени и у другим земљама", казао је шеф српске дипломатије.

Нагласио је и да је палестинска подршка битна и зато што се са Косовом често искоришћава питање ислама и вере, како би на тај начин дошли до признавање независности од стране муслиманских земаља, које, додаје, нису проникле у суштину проблема.
На данашњем састанку разговарали су и о многим темама, као што су стипендије за студенте из Палестине, отварање нашег дипломатског председништва у Рамали, а договорили су и да Малки, као министар иностраних послова Палестине буде на челу Мешовитог комитета за сарадњу две земље.
Шеф српске дипломатије истакао је да је палестински председник Махмуд Абас позван да дође у посету Србији и подсетио да је пре три године провео Божић у Витлејему и то захваљујући његовом данашњем госту.

Министар иностраних послова Палестине Ал Малки захвалио је на свему што је Србија урадила за Палестину и палестински народ, како у регионалним, тако и у међународним форумима. Навео је да се Србија показала као пријатељ и као неко ко је посвећен принципима.

"Наша намера је да видимо како даље можемо да ојачамо наше односе тако да они рефлектују право пријатељство између Србије и Палестине, како на нивоу политичких лидера, тако и на нивоу људи", казао је Ал Малки.

Додао је да не треба да се прихвати одређени вакум који постоји између политичара и обичног народа, већ да је потребно да се крећемо и радимо паралелно.
"Зато је идеја да спојимо све аспекте српског и палестинског друштва, посебно пословне заједнице, а једна од идеја је да организујемо неки бизнис форум на маргинама Мешовитог комитета, како би се нашли начини за заједничке инвестиције", казао је Ал Малики.

Када је у питању политичка димензија, како је навео, Палестина подржава позицију Србије по питању Косова и не могу да прихвате ниједну позицију која није у складу са српском позицијом када је Косово у питању.

Додаје да желе да промовишу српску позицију на међународном нивоу у оним земљама и организацијама где имају неког утицаја и казао да очекују да и Србија промовише њихову позицију у форумима где она има утицај.