gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 09. јануар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић сусрео се са амбасадором Сједињених Америчких Држава
+ larger fontnormal font- Smaller font
AMB. SADПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић сусрео се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Ентони Годфријем.

Током разговора је изражена обострана спремност за унапређењем укупне билатералне сарадње и оснаживање односа две земље кроз јачање конструктивног и динамичног политичког дијалога.

Амбасадор Годфри је, полазећи од јучерашњег излагања председника Доналда Трампа, информисао министра Дачића са актуелном ситуацијом на Блиском истоку и изнео ставове Сједињених Америчких Држава по питању актуелне кризе у односима са Ираном.

Шеф дипломатије је истакао да се Република Србија подржава мирно решавање спорова путем дијалога и изнео очекивање да ће у наредним данима доћи до смиривања тензија. Подвукао је и да Србија осуђује напад на Амбасаду САД у Багдаду који се догодио 31. децембра 2019. године, залажући се принципијелно за поштовање неповредивости свих дипломатско-конзуларних представништава у складу са одредбама Бечке конвенције о дипломатским односима.