gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 10. januar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ambasadorom Nemačke
+ larger fontnormal font- Smaller font
SibPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se sastao danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom.

Ambasador Šib je ponovio poziv ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa ministru Dačiću za učešće na konferenciji nemačko-francuske Inicijative za borbu protiv nelegalne trgovine malim i lakim naoružanjem na Zapadnom Balkanu, 31. januara ove godine u Berlinu.
Pored toga ambasador Šib je uručio ministru Dačiću i pozivno pismo za učešće na šestom zasedanju Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji, koje će se održati 24-25. marta 2020.

Zajednički je izražena spremnost da se u toku ove godine ulože napori za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Nemačke. Pored razmene mišljenja o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje, posebno je bilo reči o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i odnosima u regionu Zapadnog Balkana. Konstatovano je da je u ovom momentu od suštinske važnosti da se što pre nastavi sa dijalogom između Beograda i Prištine.

Ministar Dačić i ambasador Šib su izrazili i očekivanje da će Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u maju ove godine u Zagrebu dati dodatni podstrek evropskim integracijama zemalja iz regiona i ukupnom razvoju njihovih međusobnih odnosa.