gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 10. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Zahvalnost Italiji što konstantno i principijelno podržava evropski put Srbije“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Di Majo BeogradPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđijem Di Majom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić je istakao da Srbija i Italija imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa, i u tom smislu, naveo da je prošle godine proslavljeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i 10 godina od uspostavljanja strateške saradnje.

"Imamo izvanredne političke odnose, ali ne samo političke", kazao je on i podsetio  da je Italija naš drugi spoljnotrgovinski partner.
"Do sada su italijanske kompanije uložile više od tri milijarde evra u Srbiji", kazao je Dačić i naveo da postoji 1.850 kompanija koje zapošljavaju oko 26.000 ljudi.
"Nama je interes da što više razvijamo ekonomsku saradnju kako bismo i privukli što veći broj italijanskih kompanija, ali i kako bi tražili zajedničke interese na sviom drugim poljima", kazao je šef srpske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo izjavio je da region Zapadnog Balkana prirodno pripada Evropi i da je cilj Italije da garantuje da proces proširenja bude i ostvaren, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao da je Srbija zahvalna Italiji na podršci koju nam pruža na evropskom putu.

"Mi smo veoma zahvalni Italiji što podržava evropski put Srbije, konstantno i principijelno, što se ne odnosi samo na Srbiju, već na ceo Zapadni Balkan", rekao je Dačić. Zamolio je Italiju, kao prijateljsku zemlju, da utiče na to da Srbija i druge zemlje u regionu dobiju jasan odgovor "želi li se proširenje EU ili ne".

"Želi li Evropa Srbiju u EU ili ne? To je bitno, jer imate niz nerešenih bilateralnih problema u regionu, koji mogu da naruše stabilnost u Evropi, a za čije bi rešavanje od velike pomoći bilo da zemlje regiona imaju perspektivu. Razlog za usporen evropski put Srbije je uvođenje taksi na Kosovu i Metohiji na robu iz centralne Srbije što je samim tim dovelo do prekida dijaloga Beograda i Prištine."

Kako je podsetio, EU je garantovala Briselski dijalog, a dogovor nije sproveden - ZSO nije formirana, ali je EU 2013. godine uvela u pregovore Srbiji u poglavlje 35 Kosovo.
"To znači da nema napretka u evropskim integracijama, ako nema napreka u dijalogu", kazao je Dačić i dodao da napretka u dijalogu nije bilo, pa tako ni u evrointegracijama.
"Mi želimo da idemo evropskim putem, ali moramo da zaštitimo i naše nacionalne interese", kazao je šef srpske diplomatije i zahvalio Italiji što podržava Srbiju na putu ka EU.

Ministar inostranih poslova Italije Luiđi Di Majo kazao je da region Zapadnog Balkana prirodno pripada EU. Kazao je da je cilj Italije da garantuje da proces proširenja bude i ostvaren i dodao da su u tom smislu ne samo iskazali spremnost srpskoj vladi za pomoć u sprovopđenju reformi, već će učiniti i da postoji odlučna volja EU da se garantuje taj proces proširenja.

"Mislim da EU jasno treba da zna kojim putem želi da se razvija. Važno je da država članica, kao što je Italija, koja je jedna od zemalja osnivača EU, može da objasni brojnim drugim državama članicama koliko je važan region Zapadnog Balkana za Evropu", kazao je Di Majo.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Italije, Di Majo je kazao da će se još više raditi na tome da se sve više sastaju i bolje koordiniraju kako bi nastavili sa doborm saradnjom.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, Di Majo je kazao da je izrazio želju u ime italijanske vlade da se pronađe rešenje koje će zadovoljiti obe strane u dijalogu.
"EU ne treba da učini bilo šta na osnovu čega bi ljudi koji ovde žive mogli da se pokolebaju", kazao je on.

Istakao je da je Italija ponosna što je jedan od glavnih partnera Srbiji i što dve zemlje mogu zajedno da garantuju stabilnost u regionu.

"To je zato što smatram da je Srbija ključna za stabilnost regiona", rekao je Di Majo.


Ključne reči: Italija Ivica Dačić