gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 14. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића о нашим држављанима смештеним у карантину у Јапану и Француској
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacicОд укупно 14 држављана Србије на броду „Diamond Princess" у којем је 5. фебруара проглашен двонедељни карантин, четворо је у превентивној изолацији, нико од њих нема температуру и тренутно се добро осећају. Амбасада Републике Србије у Токију је у редовном контакту са нашим држављанима на броду. Према данашњим информацијама из наше Амбасаде у Јапану, од укупно 218 особа са позитивним тестом на вирус, чак 110 је Јапанаца, а преостали су из 18 различитих земаља. Од овог броја осам пацијената је теже болесно.

Од укупно 3.711 особа које су биле на броду на почетку карантина, до 13. фебруара у болнице је премештено 265 особа. За преосталих 3.446 особа, постојаће могућност да они старији од 80 година, који буду негативно тестирани на вирус, могу изабрати да ли ће остати на броду до краја карантина, или ће бити премештени у адекватни смештај обезбеђен од јапанских органа.

Што се тиче четворице наших држављана у карантину у Француској, Министарство спољних послова Србије је у сарадњи са француским властима организовало њихов повратак у Београд након истека двонедељног карантина. Они ће се вратити у Србију у недељу, 16. фебруара из карантина у Екс-Ан-Провансу у Француској у којем се налазе од 2. фебруара, када су пребачени из Вухана у Кини.

Министарство спољних послова је све време у контакту са нашим држављанима током њиховог боравка у карантину, они су тестирани, нису имали никакве симптоме вирусне инфекције и осећају се добро. Министарство је, такође, у сталном контакту са Министарством здравља које је обавештено о повратку наших држављана.